Studio

Saloner

Studio

STUDIO Salon 

Titel

SALON #1 // ARTAUD, PESTEN & TEATRET

Dato

17. sept kl.20.30-22.30

Pris

120 kr inkl. cava


salon #1

ARTAUD, PESTEN & TEATRET

Antonin Artaud (1896-1948) var tænker, skuespiller, instruktør, dramatiker og forfatter. Han var en del af den surrealistiske bevægelse, der udforskede virkelighedens forunderlighed og som konstant søgte at udfordre det kendte samfunds snævre rammer. For at kunne se udover denne konstruerede virkelighed måtte et fundamentalt oprør til, og dermed et opgør med politikkens og filosofien realitetsforståelse, ikke mindst det som blev skabt i det talte teaters forherligende natur. Teatret skulle hellere, som pesten, være en undtagelsestilstand som rystede mennesket og konfronterede det med døden og materiens forgængelighed, men også med det trodsige liv og den oprørske kærlighed, der stritter mod tilværelsens behov for normalitet.

Filosof Jon Auring Grimm fra Eksistensfilosofisk Akademi vil komme omkring den tænkning, der ligger bag Artuads revolutionære og iltre temperament og tekster. Efterfølgende i en samtale med instruktør Anja Behrens vendes Artaud, pesten og teatret, ud fra Behrens egne rituelle metode og tilgang til teaterprocessen. I sidste sæson iscenesatte Anja Behrens Kaj Munks "Ordet” her på Aarhus Teater.

Afslutningsvis vil aftenen byde på en performativt reading, med en skuespiller Isa Henningsen iscenesat af Nathalie Mellbye. Isa Henningsen kunne senest opleves i musicalen Lazarus på Aarhus Teater og vil i foråret også medvirke i Charlie & Chokoladefabrikken.

Der er i teatret ligesom i pesten en slags mærkelig sol, et lys af anormal intensitet hvori det ser ud som om det vanskelige og endog det umulige lige med et bliver vores normale element”
Artaud
gæst til filosofisk salon 
Instruktør Anja Behrens

Jeg bruger tit en arbejdsmetode, hvor det handler om at skabe nogle fælles kropslige ritualer med skuespillerne. Når jeg læser en tekst, finder jeg den emotionelle klangbund, følelser som er universelle og almenmenneskelige.
Ord som dødsangst, håb, tab eller tro bliver brugt af spillerne til at finde ind til et unikt scenesprog, for at kunne skabe nogle scenebilleder, som man ikke på egen hånd udelukkende kan tænke sig frem til.

Anja Behrens blev i 2014 blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole. Blandt hendes seneste arbejder er Michel Houllebecqs Underkastelse på Betty Nansen Teatret og den ligeledes roste Selvmordets Anatomi på Teater Republique.

Hun er Reumertnomineret som årets instruktør for sin iscenesættelse af Ordet i forrige sæson på Aarhus Teater. 

 

Anja Behrens om sit instruktørgreb i Ordet
Anja Behrens om sit instruktørgreb i Ordet
I denne version omsatte vi ord til billeder og fysik, der forhåbentlig gav publikum en emotionel mavepuster
SALON #1
Filosofisk saloN
Artaud, pesten og teatret

OM EKSISTENSFILOSOFISK AKADEMI
Eksistensfilosofisk Akademi har eksisteret i fire år, hvor de har afholdt en række meget populære forelæsninger om krydsfeltet mellem eksistens, filosofi, kunst og litteratur. Senest har de udgivet bogen "Symposion, Kærligheden taler", en genskrivning af Platons mesterværk med bidrag fra Suzanne Brøgger, Bisse, Peter Laugesen, Jokum Rohde, Ursula Andkjær Olsen, Morten Søndergaard, Madame Nielsen, Jon Auring Grimm og Kristina Stoltz.

Jon Auring Grimm, som er aftenens vært på Filosofisk Salon, er filosof og medstifter. Hans primære undersøgelsesfelt er forholdet mellem eksistensen, erotikken og kunsten, og han kredser om tænkere såsom Nietzsche, Surrealisterne, Bataille, Platon, Camus, Weil og Inger Christensen.
Foruden en omfattende foredragsvirksomhed har han udgivet en række bøger, essays og artikler, senest i 2020  det kollektive værk Symposion, Kærligheden taler (Kronstork 2020) med blandt andre Suzanne Brøgger, Madame Nielsen og Bisse. Han har også flere gange fungeret som filosofisk konsulent på teaterstykker, senest Symposion på Det Kongelige Teater i 2019. 


Nathalie Mellbye
Nathalie Mellbye
Studio er en simultanscene, som rummer både helvedes mund og himmerige, med fortællinger om vor tids frygt og paradis

STUDIO Saloner

Aarhus Teaters STUDIO scene holder i år en række filosofiske og performative saloner arrangeret af huskunstner Nathalie Mellbye. I en STUDIO Salon inviteres der på Cava og et møde med spændende tænkere og kunstnere, samt en mulighed til at møde teaterets ensemble i et mindre format.

Studio rummer det nye

STUDIO er stedet, hvor vi helt tæt på publikum udvider rammerne for, hvad scenekunst er og kan være. Her eksperimenterer vi med nye talenter og tendenser. Her spiller rummet en afgørende rolle for nye og unikke oplevelser. Her vil vi dig med hud og hår. Som skabende kraft vil Aarhus Teaters nye huskunstner, Nathalie Mellbye, sætte sit præg på Studio i sæson 20/21. Hun er uddannet scenograf og har senest slået gnister med scenografi og kostumedesign til denungewertherslidelser her på Aarhus Teater og Platons Symposium på Det Kongelige Teater. I sæson 20/21 skaber hun scenografi til forestillingerne En fortælling om blindhed, The Supreme Gentleman og A Clockwork Orange, som hun også iscenesætter.

Nathalie Mellbye bygger i denne sæson videre på Aarhus Teaters intention om at gøre rummet helt særegent på Studio. Et rum som et laboratorium for crossover af medier, genrer, formater og nye møder mellem scenekunst og publikum. I denne sæson har vi tre forestillinger på Studio, der alle tager fat om de grumme kræfter i mennesket og de mørke lag i samfundet. Hertil kommer aktuelle events, som alle er født ud af Nathalie Mellbyes visioner for Studio og scenekunsten. Her vil du i løbet af sæsonen kunne opleve forskellige saloner, der blander kunst og filosofiske perspektiver, og Cava & Croquis, hvor du kan lege med dit blik og din blyant.

Den franske dramatiker og poet Antonin Artaud stod bag udbredelsen af "Det Grusomme Teater." Han troede på at ved at metodisk bruge det groteske, det grimme og smerten til at konfrontere et publikum, kunne man bringe publikum ud af deres ufølsomhed og tvinge dem til at konfrontere sig med sig selv.

Den første filosofiske salon finder sted torsdag d. 17. september kl. 20.30-22.30

Pris 120,- inkl et glas cava. 

Over et glas Cava skal vi sammen lave croquis på Studio scenen. Hvad motivet bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio. 

Billetsalget starter medio september

Cava & Croquis finder sted første gang fredag d. 23. oktober kl. 19-21

Over et glas Cava skal vi sammen lave croquis på Studio scenen. Hvad motivet bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio. 

Over et glas Cava skal vi sammen lave croquis på Studio scenen. Hvad motivet bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio. 

Over et glas Cava skal vi sammen lave croquis på Studio scenen. Hvad motivet bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio. 

Over 2 glas Cava skal vi sammen mødes i et filosofisk rum på Studio scenen. Hvad emnet er bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio.

 

Over et glas cava skal vi sammen lave croquis på Studio scenen. 

Hvad motivet bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio. 

Over 2 glas Cava skal vi sammen mødes i et filosofisk rum på Studio scenen. Hvad emnet er bliver oplyses senere, men det vil afspejle temaerne på Studio.

STUDIO SALON
#1-8
 


Forestillinger på Studio i sæson 20/21:

En fortælling om blindhed
Studio
The Supreme Gentleman
Studio
A Clockwork Orange
Studio

Vi bruger Cookies! Ved køb af billetter accepterer du automatisk cookies. Læs mere