Ej blot til lyst

tankerne bag projektet

Ej blot til lyst er AT Lærings teaterpædagogiske flagskib, som beskæftiger sig med efteruddannelse af dansklærere. Efteruddannelsen sker i partnerskab med 5 folkeskoler i Aarhus Kommune, som tilknyttes projektet i et 2-årigt partnerskab. Projektet startede som pilotprojekt i 2015 og har udviklet sig lige siden. Ej blot til lyst løber indtil videre til juni 2023.

Formålet med Ej blot til lyst er undersøge, hvad scenekunsten og æstetiske læreprocesser kan bidrage med i folkeskolens danskundervisning både i forhold til læringsmål og elevernes generelle dannelsesproces. Vi har særligt fokus på kompetenceudvikling af dansklærerne i forhold til at arbejde med scenekunst i undervisningen. 

Metoden er en blanding af workshops for lærere, workshops med lærere og elever og ikke mindst det konkrete møde med Aarhus Teater, blandt andet i form af forestillinger og møder med det kunstneriske personale.

Kvantitative mål: I løbet af en toårige partnerskabsperiode med 5 skoler vil 50 lærere og 1250 elever have været tilknyttet Ej blot til lyst.

Projektet vil i sin samlede periode 2015-2023 have beskæftiget 16 skoler, ca. 215 lærere og 5.375 elever.

Kontakt os på
atl@aarhusteater.dk
Ej blot til lyst ATL
Video

Forstå Ej Blot til Lyst på 6 min

Forskning og læring i et bredere perspektiv

Læreruddannelsen i Aarhus indgår som danskfaglig sparringspartner og Aarhus Universitet står i samarbejde med Freie Universität, Berlin for at følge og analysere Ej blot til lyst-projektet. Resultaterne blev præsenteret i en afsluttende rapport (pdf) i 2018.

Bæredygtighed er et centralt succeskriterium og derfor vil der løbende laves evalueringer, så idéerne i Ej blot til lyst kan leve videre på skolerne efter partnerskabsperioden. Vidensdeling er også en vigtig faktor for forankringen på skolerne i Aarhus Kommune samt i det teaterpædagogiske miljø – vi deler gerne ud af vores viden og tager imod faglige indspark med kyshånd.

Partnerskabsskoler: Aarhus Teater realiserer Ej blot til lyst i et 2-årigt forpligtende samarbejde med (2023/24 og 2024/25):

  • Søndervangskolen
  • Bavnehøj Skole
  • Risskov Skole
  • Sødalskolen
  • Elev Skole
  • Hårup Skole
Holdet bag
Jette Riise
Lærer og teaterpædagogisk underviser
Lærke Leding Baggesgaard (barselsvikar)
Cand. mag. i dramaturgi og teaterpædagogisk underviser
Mette Thule Frank
Lærer og teaterpædagogisk underviser
Isabella Sigetty Bøje (barsel)
Cand. mag. i dramaturgi og teaterpædagogisk underviser
Morten Daugbjerg 
Kommunikationschef og leder af Aarhus Teater Læring

Ej blot til lyst 1.0 (2015-18) blev støttet af
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål

Ej blot til lyst 2.0 og 3.0 (2018-21 & 2021-23) støttes af
Spar Nord Fonden, Aarhus Kommune, Børn og Unge. Aarhus Teater bidrager med en betragtelig egenfinansiering.

Aarhus Kommune
Spar Nord Fonden

pædagogisk materialebANK

Materialerne er gratis at hente 

Vi har - udover de forestillingsspecifikke undervisningsmaterialer - udviklet en række teaterpædagogiske materialer, som vi tager i anvendelse på vores teaterkurser og som du som lærer kan gøre brug af i din undervisning.

Nogle materialer henvender sig til en særlig aldersgruppe, mens andre kan versioneres.

Kom med bag scenen

Modsat biografen er teater live og lige nu
Jacob Madsen Kvols

Skuespiller Jacob Madsen Kvols viser dig rundt på Aarhus Teater og tager dig med bag kulisserne. Videoen er tænkt som et supplement til teaterbesøget, og skal give dine elever perspektiv, indsigt og baggrund, før de besøger Aarhus Teater.