Over Torvet

Et samarbejde mellem Aarhus Teater og Aarhus Domkirke

Sammen med Aarhus Domkirke inviterer Aarhus Teater på en helt speciel dannelsesrejse mellem scenen og kirken. Det sker med en række fælles kulturelle, kunstneriske og musikalske begivenheder i sæson 2020-21.

Livet er på spil i begge huse, der med hver deres udtryk og udgangspunkt berører de samme eksistentielle fællesnævnere. Den røde tråd i arrangementerne bliver de krydsfelter, hvor tankerne i teatrets forestillinger og i kirkens tematikker mødes og spejler hinanden.

Arrangementerne vil hver gang foregå både på Aarhus Teater og i Aarhus Domkirke.

OVER TORVET

er støttet af

STIBOFONDEN
NORDEAFONDEN
Aarhus Kommunes KulturudvalG
aarhuUs Stiftstidendes fond

 

Arrangementer i denne sæson

  • C.V. Jørgensen i ord og toner (er afholdt)
  • Om juleeventyret (er afholdt)
  • Det danske liv (aflyst)
  • Shakespeare! (aflyst)
  • Bag facaderne (aflyst)
  • Kongedatter og korsdragerske (aflyst)
  • Grundlovsfejring

Grundlovsfejring

Programmet for dagen udarbejdes løbende. Hold øje her på siden

Aarhus Domkirke og Aarhus Teater runder sæsonen af med sammen at indtage Bispetorv og invitere hele byen til at fejre Grundlovsdag med to aktuelle og markante talere.

Derudover medvirker Skt. Clemens Drengekor, Domkirkens Kantori og Aarhus Teaters Kor, der vil synge værker, som reflekterer både vores fællesskaber, sæsonen der rinder ud og sommeren som står for døren.

Ude i byen

Bispetorv

Dato

5. juni kl. 16

Varighed

1 time

Pris

Gratis


Bag facaderne 2

Kom med bag kulisserne på Aarhus Teaters Store Scene og om bag alteret i Aarhus Domkirke og få et indblik i de arbejdsprocesser, du normalt ikke ser, når forestillingen spiller og gudstjenesten foregår.

På Aarhus Teater kommer du med bag kulisserne på musikforestillingen Charlie og Chokoladefabrikken, og i kirken kan du komme nærmere præstens forberedelser og påskens  traditioner.

Lær om liturgi, regi, præsteværelse, træk, alba, bagscene, messehagel, sidescene, nadver, drejescene og jordkasse - og hør nærmere om alle de mennesker der indgår i arbejdet før, under og efter en forestilling og en gudstjeneste.

Rundvisere er Tina Brixtofte Andersen, præst i Aarhus Domkirke og Marianne Philipsen, historiker og arkivar på Aarhus Teater

Store SceneAarhus Domkirke

Aarhus Teater &
Aarhus Domkirke

Dato

Aflyst

Varighed

2 timer

Pris

80,- 


Kongedatter og korsdragerske

Leonora Christina Ulfeldts skæbne trodser næsten vores fantasi. Hendes sjæls styrke har fået nærmest mytiske dimensioner i historien om hendes liv.

Efter en kort introduktion til hendes liv og tid vil vi komme ind på hvordan hun fandt styrke til at overleve flugt og fangenskaber mentalt og historiker Marianna Philipsen og dramatiker Christian Lollike drøfter hvordan man dramatiserer en historisk person, hvis virkelighed langt overgik selv den vildeste digtning – og hvordan man gør hende til et menneske af kød og blod.

I Domkirken læser skuespiller Nanna Bøttcher op fra Leonora Christinas Jammers Minde og domorganist Kristian Krogsøe opfører sammen med Domkirkens Kantori de salmer, hun selv skrev i Blåtårn.

ScalaAarhus Domkirke

Scala og Aarhus Domkirke

Dato

Aflyst

Varighed

Ca. 1,5 time

Pris

175,- 


C.V. Jørgensen i ord og toner

Afholdt 27. august 2020

Eksklusivt fyraftensarrangement med begrænset antal pladser.

Musikjournalist Henrik Queitsch vil til denne intime fyraftens-event fortælle om C.V. Jørgensens betydning for den danske musikscene, og præst og forfatter Anders Kjærsig vil se på de perspektiver i C.V. Jørgensens sangtekster, der flugter med kristendommens tankegods.

Bagefter går vi over i Domkirken, hvor domorganist Kristian Krogsøe akkompagnerer Tue West der synger C.V. Jørgensen.

Om juleeventyret

Afholdt 14. november 2020

Tag dine børn eller børnebørn med til en ekstraordinær oplevelse på teatret og i domkirken til en hyggelig, stemningsfuld og lærerig eftermiddag for både voksne og børn.

Vi skal bl.a. lære mere om Charles Dickens og hans forfatterskab fra dr.phil. Robert Rix og en af domkirkens præster gør os klogere på jesusbarnets rolle for Et Juleeventyr.

Nyd det når hele Skt. Clemens Drengekor synge for os, og endelig folder domorganisten sig ud på Domkirkens nyrenoverede kirkeorgel. Rygtet vil vide af selveste Scrooge også gør en entré og senere dukker skuespiller Jacob Madsen Kvols op.

Arrangementet begynder på Aarhus Teater, og i pausen får alle en småkage og en kop kaffe eller et glas saft, som man tager med sig Over Torvet til anden del i Domkirken.

Bag facaderne 

Afholdt 28. november 2020

Kom med bag kulisserne på Aarhus Teaters Store Scene og om bag alteret i Aarhus Domkirke og få et indblik i de arbejdsprocesser, du normalt ikke ser, når forestillingen spiller og gudstjenesten foregår.

På Aarhus Teater kommer du med tæt på kulisserne på familieforestillingen Et Juleeventyr, og i kirken kan du komme nærmere præstens forberedelser og julens traditioner.

Lær om liturgi, regi, præsteværelse, træk, alba, bagscene, messehagel, sidescene, nadver, drejescene og jordkasse - og hør nærmere om alle de mennesker der indgår i arbejdet før, under og efter en forestilling og en gudstjeneste.

Rundvisere er Tina Brixtofte Andersen, præst i Aarhus Domkirke og Marianne Philipsen, historiker og arkivar på Aarhus Teater

Aflyst

Det danske liv

De seneste år har spørgsmålet om danskhed, det nationale og det folkelige været til debat. Danskheden er noget, vi alle instinktivt ved hvad er, men som vi har svært ved at konkretisere.

Med afsæt i den danske sangskat vil vi prøve at definere de fodspor, som danskheden har sat i vores selvforståelse. Pernille Rosendahl vil synge et par danske sange, både på scenen og i kirken og historiker, forfatter og samfundsdebattør Henrik Jensen, giver os et skarpt overblik over danskhedens historie.

Henrik Jensen er forfatter til en lang række historie- og samfundskritiske bøger, senest ”Derfra vores verden går – Et essay om fædrelandskærlighed” og ”Efter Gud – det 20. århundredes fortabte generationer og meningsløsheden”.

Aflyst

Shakespeare!

To af den vestlige kulturhistories vigtigste institutioner bliver spejlet, når du i forbindelse med Kong Lear kan lære mere om Shakespeares relation til Bibelen.

På Aarhus Teater kan du høre skuespiller Jens-Jørn Spottag, der er aktuel i rollen som Kong Lear, fortælle om at spille Shakespeare-roller og svare på de spørgsmål, du brænder inde med. Der kommer også en teolog og fortæller hvordan Shakespeare brugte bibelen i sin dramatik.

I kirken fremfører skuespiller Mette Døssing en Shakespeare-monolog med underlægningsmusik af domorganist Kristian Krogsøe.