Studio
Spilleperiode

Forestillingen blev corona-aflyst i sæson 20/21 og genopsat i sæson 21/22


The Supreme Gentleman

Nyskrevet monolog om incels og (selv)had

I 2020 oprullede politiet en international sag med mindst 145 ofre fra især USA og England. Kvinder og mindreårige piger, der på det mørke internet var blevet udsat for ydmygelser og mishandling af en gruppe mænd, der hader kvinder. Og lige nu ruller en retssag herhjemme om planlagte skoleskyderier og drab af unge piger i Østjylland. 

Mændene kalder sig ’incels’ – det betyder, at de lever i ufrivilligt cølibat. Vrede og frustrerede over, at ingen kvinder vil indgå i forhold eller have sex med dem, samles de i obskure online-fællesskaber. Her deler de billeder og videoer, hvor de skader og skænder kvinder og piger. Nogle af dem går endda skridtet videre og myrder kvinder i virkeligheden.

Men hvordan havner de i det følelsesmæssige dynd, og hvorfor handler de så ekstremt? Det undersøger dramatiker og tidligere huskunstner Nanna Cecilie Bang, der blandt andet stod bag de anmelderroste og hudløse Studio-forestillinger My Heartache Brings All the Boys to the Yard og Manifest for skrøbelige autoriteter. I The Supreme Gentleman giver hun den indebrændte mand en stemme i forsøget på at forstå, hvorfor han bliver kønsterrorist.

Glæd dig til et længe ventet gensyn på Studio med Aarhus Teaters mesterlige Jacob Madsen Kvols i Nanna Cecilie Bangs ætsende monolog. Aarhus Teaters huskunstner, Nathalie Mellbye, står for scenografien og vil færdiggøre forestillingen med afsæt i Liv Helms instruktion.

The Supreme Gentleman / Foto Emilia Therese
The Supreme Gentleman / Foto Emilia Therese
The Supreme Gentleman / Foto Emilia Therese
The Supreme Gentleman / Foto Emilia Therese

Jyllands-Posten

Jacob Madsen Kvols er skræmmende overbevisende

Ungt Teaterblod

Tankevækkende og til tider temmelig ubehagelig

Sceneblog

Jacob Madsen Kvols leverer en uhyre koncentreret præstation

WRDSMTH

[publikum] blev tydeligvis både ramt, forfærdet og spejlet i mandens fortællinger

Kristeligt Dagblad

Jacob Madsen Kvols inviterer os overbevisende med ind i sorgen, vreden, selvmedlidenheden og selvretfærdigheden

Information

Jacob Madsen Kvols lyser. Han sitrer fra første til sidste øjeblik

Nanna Cecilie Bang på Aarhus Teater
Om researchen til manus:
Dramatiker Nanna Cecilie Bang til Jyllandsposten:

"Når man kiggede uden om alt det radikaliserede og den grove tone og rå humor, var der en meget almenmenneskelig følelse af at være lille og føle sig afvist"

"Det nemmeste i verden ville have været at klikke væk, for det er et mørkt sted at befinde sig i længere tid. Det ville også være meget nemt bare at fordømme alt det her og kigge væk, men måske er tiden ikke til det. Incel-kulturen er ikke kun amerikansk. Ensomheden er universel, og jeg tror, at den ensomhed kan mange unge - også herhjemme - sætte sig ind i. Hvor man går hen med den ensomhed, kan blive afgørende"

 

Aarhus teaters podcast Kulissen
Podcast
At sætte mørke fællesskaber på scenen

I et afsnit af Aarhus Teaters podcast Kulissen handler det om dystre internetfællesskaber og om scenekunstens evne til at lære os at forstå.  

Hør bl.a. Liv Helm om hvad der har overrasket hende mest i arbejdet: "De ser de sig selv som nogen der skal rette op på og statuere, at samfundet er ved at gå i en forkert retning. Og det der med at de synes de har et progressivt projekt, og de ofrer sig for the greater good, det er en historie, som teatret og historiefortælling generelt kan bringe frem, som ikke dukker op i mediedækningen"

Find podcasten på din streamingtjeneste eller via aarhusteater.dk/podcast

Ordliste

The Supreme Gentleman portrætterer en subkultur, som primært trives online og uanset hvor de involverede befinder sig geografisk, er kulturen primært engelsk-sproget. 

Platforme som Reddit og 4Chan, hvor kulturen trives, benytter sig ofte af forkortelser og interne referencer. Derfor denne ordbog til de mest basale termer og historier. 

Involuntarily celibate eller på dansk ufrivilligt cølibat. Oprindeligt en betegnelse på tværs af køb formuleret af en kvindelige psykolog. I dag omfatter det primært mænd og bruges både inden og uden for subkulturen. 

22årig incel, der i 2014 myrdede 6 og sårede 14 i Santa Barbera. Forinden havde han mailet et manifest på 107.000 ord til bl.a. hans psykolog. Hans sidste video på Youtube beskrev i detaljer hans planer om blodig hævn på både kvinder og seksuelt aktive mænd. Elliot Rodger referede til sig selv som The supreme gentleman. 

Overbevisningen om at verden altid vil være imod ”genetisk underlegne” mænd og de derfor aldrig vil kunne opnå en kvindes affektion og generel succes i samfundet. Denne overbevisning kan føre til selvmord og voldelige hævnaktioner.

Det modsatte af en incel: En uintelligent, muskuløs mand der tilsyneladende ubesværet får kvinders opmærksomhed og generel succes i livet. Den kvindelige pendant kaldes Stacy. 

Betegnelsen for kvinder generelt. Ordet er en sammentrækning af feminine humanoid, og sætter dermed kvinder udenfor menneskeracen. Kvinder omtales også i intetkøn som den/det.

En nice guy er det modsatte af en Chad. Han en en incel der egentlig vil behandle kvinder godt, men bliver misforstået og derfor nødt til at bruge fysisk og verbal vold for at åbne kvinders øjne for hvilken type mand de BØR vælge. The supreme gentleman er den ypperste nice guy. 

The feeling with no girl/følelsen af ikke have en kvinde i sit liv. Følelsen af at være incel. 

Holdet bag
Jacob Madsen Kvols
Skuespiller
Nanna Cecilie Bang
Af
Liv Helm
Nathalie Mellbye
Iscenesættelse
Nathalie Mellbye
Scenografi
Kim Glud
Lysdesign
Kim Engelbredt
Lyddesign
Præsenteres i samarbejde med

Betty Nansen Teatret