GenZ aarhus teater
Scala

Scala

Dato

5. -21. dec +
6. - 25. jan

Pris

295 kr.
Unge u. 25 år: 95 kr. 


GenZ ENDGAME

Hudløs, smuk og hårdtslående musikforestilling om en generation, der bærer fremtiden på skuldrene, og som har ondt i sjælen.

Tag med ind i et drømmende generationsfælleskab i Aarhus Teaters nye originale musik­forestilling. Her kaster vi lys over Generation Z og deres komplekse samtid. Vi zoomer ind på generationens drømme og længsler, idealisme og kamp for en bedre verden, men også den angst, mistrivsel og håbløshed, som følger med.

Generation Z’erne er født i årene 1996-2012. De er digitalt indfødte og har aldrig kendt en verden uden internet. De er vokset op i en tid, hvor man stadig troede, at alting herfra kun ville blive bedre. Økonomien ville boome, og nu skulle de vestlige demokratiske idealer rulles ud til resten af verden.

Men siden har verden ændret sig og er blevet anderledes usammenhængende, kaotisk og kompleks. Krige, klimaangst, trivselskriser, finans­­ielle sammenbrud og covid-19 har sat sig i identiteten. Generation Z er fremtidens generation, og de kæmper for at bevare troen på, at verden kan blive et bedre og mere rummeligt sted. Men også med at finde sig selv og deres eget individuelle ståsted. I forestillingen ledsages deres tanker og verdenssyn af et musikalsk lydspor med sange af tidens største artister.

GenZ ENDGAME skrives og instrueres af Aarhus Teaters huskunstner Sigrid Johannesen med et musikalsk univers beamet op af huskunstner Marie Koldkjær Højlund og lyddesigner Aki Bech. I en legende scenografi, udtænkt af Laura Løwe, får du scenisk dynamit for alle pengene. Sammen med skuespillere fra Aarhus Teaters ensemble og dansere fra Holstebro Dansekompagni kan du opleve rapperen Yakuza, der i 2022 optrådte på Roskilde Festival og især er kendt for smash­eren Di$neyland.

Præsenteres i samarbejde med
Man bliver udfordret på sine egne holdninger og blinde vinkler.
Instruktør Sigrid Johannesen, fra artiklen længere nede

Rabat på billetten?

I sæson 24/25 tilbyder vi - udover løssalgsrabat til studerende - to fordelagtige rabatordninger til dig, der elsker teater: 

Bliv Sæsonkunde
Få 50 kr. rabat på billetprisen når du køber til min. 3 forestillinger på Store Scene og/eller Scala. 

Få Sæsonrabat
Spar 10% på løssalgsprisen på alle billetkøb i sæsonen - uanset scene og antal forestillinger. 

Holdet bag

Sigrid Johannesen
Tekster og iscenesættelse
Laura Løwe
Scenografi & kostumedesign
David Price
Koreografi
Marie Koldkjær Højlund
Musikalsk konsulent
Thora Eriksen
Lysdesign
Aki Bech
Lyddesign

Medvirkende

Mette Klakstein, Emil Prenter, Thorbjørn Hedegaard, YAKUZA, Kevan Nirwan Soliman* & dansere fra Holstebro Dansekompagni
*Studerende ved DDSKS, Skuespil, Aarhus
Sigrid Johannesen foto Rumle Skafte
Interview med Sigrid Johannesen
Af Michael Holbek

Bedre og mere kompromisløse værker

Som huskunstner på Aarhus Teater siden 2023 har prisbelønnede Sigrid Johannesen stået bag stærkt roste forestillinger som Girls & Boys, Jane Eyre – en romantisk drøm og de tre forvrængede eventyr En lykkelig slutning, Sleep­ing Beauties og Peter Pan – Forever Young på STUDIO i sæson 23/24.

Hun er især begejstret for den kontinuitet, huskunstnerordningen tilbyder hende, og for at være i konstant dialog med så mange forskellige mennesker i alle teatrets afdelinger.

”Teatret bevæger sig i de her år generelt mod mere samskabende processer, hvor man på tværs af faggrænser i højere grad inviteres til at byde ind i et fælles værk. Den ydmyghed, der ligger i den type proces, synes jeg klæder alle. At man bliver udfordret på sine egne holdninger og blinde vinkler. Det gør vores værker bedre, modigere og mere kompromisløse, og det elsker jeg,” siger Sigrid Johannesen.

Hvad kæmper vi for?
Ud over at genopsætte En lykkelig slutning skal Sigrid Johannesen i den nye sæson dramatisere og iscenesætte to nye værker på Scala. Musikforestillingen GenZ ENDGAME, som portrætterer Generation Z, og dernæst Dostojevskijs klassiske romanværk Idioten. Generation Z er født mellem 1997 og 2012. Internettet har været en del af deres virkelighed fra fødslen, og de lever i dag som brugere i en verden og et informationshav styret af algoritmer. For Sigrid Johannesen er det en generation præget af stor kompleksitet.

”Der er mange gode ting at sige om Generation Z. Jeg oplever dem som en generation, der gerne vil både hinanden, samfundet og verden. De tror på, at verden kan forandres. De er fremtidens generation.” Samtidig mener hun, at de er hykleriske og forløjede i deres fortællinger om kollektivisme og fællesskab.

”For hvad er egentlig vores store, samlende fortælling? Jeg er næsten selv Gen Z’er, og jeg er ekstremt optaget af det latente hykleri, jeg synes, både vores tid og Gen Z præsenterer os for. At vi påstår, at vi er mere frie, tolerante og kollektivt orienterede – men er vi virkelig det? Der er en grundlæggende selvoptagethed i vores tid, en optagethed af mine rettigheder, mine følelser, min identitet, som hænger mig langt ud af halsen. Den selvoptagethed vil jeg gerne forsøge at forklare – og måske forsvare, hvem ved?” siger Sigrid Johannesen.

Når vi relativerer sandheden
Idioten har som hovedperson den unge idealist fyrst Mysjkin, som uden bagtanker altid siger sandheden. En så renfærdig sjæl er et sjældent syn i det korrupte miljø i Skt. Petersborg, og her betragter de ham som idiot.

”Jeg oplever, at vi i vores tid tillægger den subjektive og følelsesmæssige sandhed ekstremt stor magt – at alt eller meget defineres af, hvordan du oplever det. Og hvordan kan vi så leve i relationer og samfund sammen? Når alt gøres til genstand for subjektive oplevelser af, hvad der sker, og hvordan ting hænger sammen, så fjerner det os fra den fælles virkelighed.”

Derfor er Sigrid Johannesen optaget af, hvem vi kalder idioter i dag, netop fordi de insisterer på en fælles, hånd­­gri­be­lig virkelighed – på sandhed og kompleksitet.

”En populær læsning af Idioten ser ofte Mysjkin som en art Jesus-figur. Et menneske, der lander i den russiske overklasse og forsøger at insistere på humanisme, nuancer og kompleksitet. På sin vis synes jeg, at det er interessant at forsøge at tage Dostojevskijs øvelse for gode varer i dag: Hvad ville en Jesus-figur egentlig svare en egocentreret, subjektiviseret og identitetspolitisk samtid?”

Sigrid Johannesen dramatiserer og iscenesætter i denne sæson GenZ ENDGAME, Idioten og En lykkelig slutning.


Tro, håb & kærlighed
Store SceneSæson 24/25
Idioten
ScalaSæson 24/25
Jeppe på bjerget
Store SceneSæson 24/25
Derude
StudioSæson 24/25