Melancholia på Aarhus Teater
Scala

Scala

Dato

25. aug - 28. sept

Pris inkl. gebyr

320 kr


Melancholia

Danmarkspremiere på en storladen sceneudgave af Lars von Triers apokalyptiske film om jordens undergang

Melancholia starter med en fest! Justine er blevet gift med Philip, og Justines søster Claire og hendes mand John holder et storslået bryllup for dem. Men Justine kæmper med depressioner, og vi følger hendes klaustrofobiske oplevelse af hendes eget bryllup, mens hendes søster Claire forsøger at hjælpe hende. Den overdådige fest fortoner sig snart i det uundgåelige og tilintetgørende kollaps.

Centralt står de to søstre, Justine og Claire, i den inderligt stærke fortælling om menneskets evne til at håndtere magtesløsheden og forstå den voldsomme natur.
I deres relation former sig et genkendeligt mønster mellem den syge og den raske. Men konfronteret med det faktum, at jorden nu reelt går under, omvendes søstrenes forhold. Mens Justine forsoner sig med naturen og tanken om døden, tager fornuftsmennesket Claire det uafvendelige knap så fattet.

Fortællingen om jordens undergang er tidløs. For hvordan vil vi tackle, at verden falder fra hinanden? Magter vi at mobilisere håbet, når vi ser katastrofen i øjnene?

Lars von Triers smukke og kompromisløse film fra 2011 havde Kirsten Dunst og Charlotte Gainsbourg i hovedrollerne. Som søstrene Justine og Claire får du nu Aarhus Teaters eminente Anne Plauborg og Mette Døssing i spidsen for et stort og stærkt cast. Melancholia er iscenesat af den internationalt eftertragtede instruktør Anja Behrens. På Aarhus Teater stod hun senest bag den Reumert-vindende Ordet, der i 2020 blev kåret som Årets Forestilling.

Du kan se frem til en intens og skælvende forestilling om en verden og et sind i opbrud.

holdet bag

Lars von Trier
af
Sonja Ferdinand
Oversættelse
Anja Behrens
Iscenesættelse
Ida Grarup
Scenografi og kostumedesign
SØS Gunver Ryberg
KOMPONIST
Turpin Djurhuus
Lysdesign 

Medvirkende

Anne Plauborg, Mette Døssing, Jesper Lohmann, Hanne Windfeld, Mathias Rahbæk, Christian Hetland, Kjartan Hansen, Emil Busk Jensen 
derudover medvirker
Axel Nymark / Karl Valdemar Asdahl
Kim Christin Borchardt, Rikke Cassøe, Rikke Nørgaard Christensen, Per Meldgaard Laursen, Mikkel Christian Egelund, Benjamin Hviid Larsen, Ingeborg Mate Holm, Ida Mathiassen

 

Historien kort fortalt: 

Melancholia handler om de to voksne søstre, Justine og Claire, der er hovedperson i hver deres del af historien.

Justines fortælling foregår på hendes bryllupsdag, hvor hun skal giftes med den spage Philip. Brylluppet er planlagt af og foregår hos Claire og hendes mand John, der også har betalt for gildet. Men Justine er alvorligt depressiv og har svært ved rigtigt at være til stede, til Johns store irritation. Scenen indtages i stedet af Justine og Claires for længst skilte forældre, hvis anspændte forhold går ud over stemningen. Selvom Justine føler skyld over ikke for alvor at kunne nyde det dyre bryllup, virker det samtidig som om alle gæsterne først og fremmest har deres egen dagsorden for øje til brylluppet, heriblandt Philips forlover Jack, der samtidig er Justines chef, som forsøger at malke hende for idéer til en kampagne i sit reklamebureau.

Anden del af Melancholia fokuserer på Claire og finder sted ikke længe efter brylluppet, stadig på Claire og Johns landsted. I del to bekymrer Claire sig om et nyt himmellegeme, en rød planet ved navn Melancholia, der er dukket op i solsystemet. Selvom astronomientusiasten John med videnskaben i ryggen forsikrer Claire om, at der ikke er fare på færde er hun urolig, og hun frygter, at jordens undergang er nær. Samtidig er det som om at den dybt depressive og udmattede Justine i takt med at Melancholia nærmer sig kommer til hægterne og finder ind i en tilstand af uhyggelig og destruktiv fred.

Søskendeforholdet ændres radikalt, da jordens undergang nærmer sig. 

Lars von Trier (Information, maj 2011)
Lars von Trier (Information, maj 2011)
For mig er det en slags happy ending, da verden holder op med at eksistere

Med Melancholia præsenterer Aarhus Teater for tredje gang en scenisk version af en Lars von Trier-film. Først Antichrist i 2010, og i 2018 var det den meget anmelderroste Dancer In the Dark.

Uddrag af interview med Lars von Trier af Per Juul Carlsen til Det Danske Filminstitut i 2011, om Melancholia: 

Kan du huske der, hvor Jesper Fårekylling synger i slutningen af Disneys juleshow? På et tidspunkt kommer et rådyr gående for at lytte med, og inde bag øret på rådyret sidder der en kanin, der stikker hovedet frem. Det er dér omkring, den bevæger sig, den her film. Men selv for den lille kanin og den sindssygt irriterende fårekylling kommer Jorden til at gå under."

Von Trier ser ikke "Melancholia" som en film om Jordens og menneskehedens endeligt, men en film om menneskers forskellige ageren og reaktion under pres. Idéen til historien opstod i forbindelse med behandlingen af den depression, som Trier har kæmpet med i de seneste år. En terapeut fortalte ham en teori om, at depressive og melankolikere reagerer roligere i voldsomme situationer, mens "almindeligt glade" mennesker er mere tilbøjelige til at gå i panik. Melankolikerne er forberedt på situationen. De ved jo alligevel, at tingene er ad helvede til

INSTRUKTØR MED FOKUS PÅ DET EMOTIONELLE

Anja Behrens står for iscenesættelsen af Melancholia på Scala - en scene hun også iscenesatte den anmelderroste Ordet i 2020. Hendes arbejdsmetode er ret unik i at hendes fokus på mønstre og spillernes fysiske tilstedeværelse nærmest giver et filmisk og intimt resultat. 

Jeg bruger tit en arbejdsmetode, hvor det handler om at skabe nogle fælles kropslige ritualer med skuespillerne. Når jeg læser en tekst, finder jeg den emotionelle klangbund, følelser som er universelle og almenmenneskelige.
Ord som angst, håb og tab bliver brugt af spillerne til at finde ind til et unikt scenesprog, for at kunne skabe nogle scenebilleder, som man ikke på egen hånd udelukkende kan tænke sig frem til.

Melankoli i kunsthistorien
Scala Foyer
Gratis introduktion til forestillingen

På udvalgte datoer tilbyder vi en 15 min introduktion ved teatrets dramaturg til dagens forestilling. 

Introduktionen finder sted i Scala Foyer. Der er begrænset antal pladser og det gælder først til mølle. 

Det er også muligt som gruppe at bestille en gratis introduktion eller skuespillerbesøg.
Læs mere om gruppetilbud

Datoer for introduktion til Melancholia

Torsdag d. 1. september kl. 18.45-19.00

Torsdag d. 20. september kl. 19.15-19.30


Erasmus Montanus
Store SceneFRA 22. aug.
Leonora Christina - Sandhedens Dronning
ScalaFRA 2. nov.
Dracula
Store SceneFRA 6. feb.