Kulissen

En podcast om aarhus teater

I KULISSEN kommer lytteren med rundt i afdelingerne på Danmarks største landsdelsscene.
Hvert afsnit har et tema, der går i spænd med en aktuel forestilling. Podcasten sætter teaterfagligheden højt, og derfor kan man i KULISSEN høre medarbejdere på et teater nørde løs på deres specifikke fagområde. 

Hvilke håndværk skal der til for at skabe en teaterforestilling? Og hvem er de mennesker der får teatermagien til at ske?

Bag podcasten står journalist Mathias Wissing, der tidligere har arbejdet som producer, tilrettelægger og reporter på DR P3. Lyddesignet stammer fra Marie Koldkjær Højlund og Klaus Q Hedegaards musik til forestillingen Dancer in the Dark.

Lyt til podcasten, der hvor du plejer at høre podcasts, bl.a.: 

ItunesSpotifySoundcloudCastbox

Podcasten er lavet i samarbejde med FO Aarhus og Aarhus Stiftstidende

Om lyd

I første afsnit af Kulissen taler vi om der overhovedet findes dårlig lyd. Hvad er en god lyd og hvornår er lyd noget vi vælger? Og hvordan opdager man lyd som en levevej?

Med lyddesigner Kim Engelbredt og lydkunstner Morten Riis 

Om kostumer

Kostumer er for øjet hvad lyd er for øret, når du går i teatret: de skal på en gang udfordre og spille sammen med forestillingen. Kostumer er publikums introduktion til en karakter, for hvis klæder skaber folk er det også en vigtig ledetråd til at regne stykkets figurer ud.

Vi skal denne gang høre, hvordan et kostume bliver forvandlet fra tegning og frem til premiereaften. Vi skal høre hvad der sker med en skuespiller, første gang han trækker i sit kostume, og så finder vi ud af, hvor mange meter paillet-stof, der går på et orakel i en eventyrfortælling.

Med skrædder og kostumier Lone Frikke og kostumedesigner Astrid Lynge Ottosen.

Om skuespilleren

I det her afsnit af Kulissen skal vi både i garderoben, forbi instruktørens kontor og ned i scenografien på Scala. Vi skal høre, hvorfor man spiller skuespil, hvordan man skaber en karakter, og hvad man i det hele taget skal deroppe i det skarpe lys

Du lytter i dette afsnit til: 
- Kim Veisgaard, uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1978 og medlem af Aarhus Teaters ensemble siden 1982
- Bodil Jørgensen, uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1990 og aktuel gæsteskuespiller på Aarhus Teater
- Sargun Oshana, uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 2012 og sidenhen uddannet instruktør fra Den Danske Scenekunstskole i 2016.

Om scenografi

Enhver teaterforestilling udspiller sig i et rum. Det rum bliver designet af scenografen og forvandlet til virkelighed i samarbejde med en række afdelinger – ikke mindst malersalen.

Scenografen skaber selve forestillingens præmis gennem symboler, som publikum går med på: hvis der står et træ på scenen, er vi i en skov. Står der en brandhane, er vi på gaden i en by. Står der en kirke og stråtækte huse, så er vi på landet. Sådan er teatret: det ligner uden at være.

I dette afsnit fortæller scenograf David Gehrt og teatermaler Ruth Grønborg om lige netop deres arbejde på teatret.

Om gæstestjernen

Teaterproduktionen er en maskine med faste aftaler, indforståede forkortelser og referencer.
Alligevel giver det nogle gange mening at smide nogle uortodokse småsten i maskineriet. Nogle kreative kræfter, der kan blande kortene og stille dumme spørgsmål. Få nye idéer. Og spytte en helt anden faglighed i bøtten.

I dette afsnit fortæller komponist, musiker og skuespiller Jenny Rossander, bedre kendt som Lydmor, om sit arbejde på og med forestillingen Orestien på Aarhus Teater.

Om rekvisitøren

 

Rekvisitter i en forestilling er som små nøgler til at låse en fortælling op. De kan på millisekunder henføre publikum til en bestemt tid eller et særligt sted. Og så giver de skuespilleren noget at spille på. Som et instrument.

Den perfekte rekvisit opstår i tæt samarbejde mellem scenograf og rekvisitør som en kombination af slidstyrke og efterligning. En velvalgt rekvisit kan være det, der får en forestilling til at gå op i en højere enhed.

I det her afsnit af Kulissen befinder vi os i Aarhus Teaters labyrintiske kælder, hvor rekvisitafdelingen holder til.

Vi skal høre, hvordan en rekvisit bliver til, hvad man laver som rekvisitør - og så skal vi høre, hvordan man fremstiller en virkelighedstro tyktarm.

I dette afsnit fortæller rekvisitør Julia Svenningsen om arbejdet med The Rocky Horror Show.