Spillested
Event location

Scala

Spilledato
10. maj — 6. jun
Spilletidspunkter
Man-fre kl. 19.30
Lør kl. 16.00
Priser
Man-lør: 270 kr.
Unge u/25 & studerende (man-tors): 60 kr.
Løssalgspris inkl. gebyr
Varighed
1 time og 50 min. uden pause

anmeldelser

Politiken / “Det urklassiske hævndrama ' Orestien' fremstår på Aarhus Teater som et funky miks af antik finkultur og fængende popkultur. Det funker: Tragedien taler til os her og nu. ... Der skal mod til for at bringe sådan en uhyre sjældent spillet græsk kolos på scenen, men det har Aarhus Teater rigeligt af i disse år med den bredt spændende kunstneriske kurs, som teaterdirektør Trine Holm Thomsen står for.”

Berlingske / “Aarhus Teater pudser moderne popkultur på »Orestien« og slipper flot fra det. Forestillingen minder os om det, vi alt for let kan miste.”

Århus Stiftstidende / “Samtlige af de valg, Aarhus Teater har foretaget, er vellykkede og sammen skaber holdet en ovenud vellykket opdatering af "Orestien". ... Aarhus Teaters "Orestien" er et strålende eksempel på at en ældgammel klassiker kan fungere i nye, moderne klæder. Dejligt med teatre som har mod og som tør satse.”

Gaffa / “... en klassisk opsætning på meget fornem vis med stor bundklang fra scenen og ud i salen ... Velskrevet musik, skuespil og kostumeskift ...”

mortenhede.dk / “Smuk og vellydende modernisering af “Orestien” ... en særdeles samtidsaktuel forestilling, selvom den har næsten 2500 år på bagen.”

Kulturnyt.net / “Flot forestilling”

Scenekanten.com / “Skønheden og showet rammer mig. Kostumerne, scenografien og lyden rammer mig. Kroppene og stemningen rammer mig...”

KOP Kultur / “ORESTIEN er en avangardistisk lækkermås af en forestilling.”

Den 4. væg / “Imponerer visuelt og har en fed lydside!”

Ungtteaterblod.dk / “Ny og forfriskende puls ...”

Peripeti / “Et højt kvalificerede kunstneriske team forløser tragedien teknologisk og konceptuelt anno 2019. ... en virkelig prisværdig satsning på en græsk mastodont.”

Information / “Oplevelsen er som en mellemting mellem tragediefortælling, koncert og modeshow, men alligevel mærkes Aischylos' evne til at rejse diskussioner gennem sine tragedier stadig tydeligt.”

Orestien

Råt og billedmættet græsk drama om demokratiets fødsel

Da kong Agamemnon vender hjem som sejrherre i Den Trojanske Krig, er det med hænderne sølet ind i blod. Han har ofret sin egen datter, Iphigenia, og snart bliver han selv myrdet af sin kone, Klytaimnestra. Men heller ikke hun og hendes elsker, Aigisthos, kan sove roligt, for snart vender Agamemnon og Klytaimnestras søn, Orestes, hjem fra landflygtighed for at hævne sin far.

ORESTIEN er en rå affære i et exceptionelt visuelt univers, kreeret af den internationalt efterspurgte lysdesigner Ulrik Gad, og med spektakulære kostumer skabt af hotshot-modeskaber Mark Kenly Domino Tan, hvis catwalk-kreationer i 2017 blev vist i bl.a. Vogue. 

Aischylos’ drama er 2500 år gammelt og handler om den tid, hvor retsudøvelsen var en sag for individet, familien, slægter og klaner. Forbrydelser blev straffet med nye forbrydelser i en uendelig kæde af blodhævn og æresdrab. Først med demokratiets indførelse trådte samfundet og staten ind og overtog retten til at dømme, straffe og udøve vold inden for lovens rammer. Stykket er en påmindelse om, hvorfor vi har love, regler og  konventioner, for på den anden side blomstrer barbariet.

Klytaimnestra spilles af Aarhus Teaters skarpslebne Nanna Bøttcher. Musik og lydflader er skabt og performes live af Lydmor alias Jenny Rossander, der med sine elektro-produktioner og et intenst emotionelt scenenærvær står på spring til en international karriere. Runar Hodne, som stod bag sidste sæsons publikumssucces ”Hospitalet” på Aarhus Teater, instruerer.

Glæd dig til en på alle måder brutal og visuelt medrivende teateroplevelse.

Video fra forestillingen

AF Aischylos i version af Ted Hughes Oversættelse Pia Juul ISCENESÆTTELSE Runar Hodne KOMPONIST, LYDDESIGN & MUSIKER Lydmor VISUELT DESIGN Ulrik Gad KOSTUMEDESIGN Mark Kenly Domino Tan  MEDVIRKENDE Nanna Bøttcher, Jens Gotthelf, Emil Prenter, Peter Hald, Asta Kamma August, Christian Hetland, Rikke Lylloff, Mette Klakstein Wiberg, Lydmor

NB! introduktion til forestillingen onsdag 22. maj 
Vi tilbyder denne dag en kort introduktion til forestillingen fra kl. 18.30 i Scala Foyer. Tilmelding ikke nødvendig og alle er velkomne uagtet billet til aftenens forestilling.

handlingen kort fortalt

Tragediedigteren Aischylos (c. 525 – 456 f.Kr.) vandt med tragedie-trilogien Orestien førsteprisen ved Dionysos-festlighederne i år 458 f.kr.

De tre sammenhængende dramaer Agammenon, Sonofret og Eumeniderne beretter om Kong Agamemnon fra bystaten Argos på halvøen Peloponnes, da han er på vej til Troja med sin flåde for at hævne den trojanske Prins Paris´ forførelse af den skønne Helena, men holdes tilbage af en storm sendt af gudinden Artemis. En storm, der ifølge spåmanden Kalchas kun kan bringes til ophør, hvis Agamemnon ofrer sig datter, Ifigenia, hvilket han vælger at gøre.

Som hævn for sit ”afrejseoffer” myrdes Agamemnon ved sin hjemkomst fra Troja af sin hustru Klytaimnestra og hendes elsker Aigisthos. Som hævn for den hævngerning myrder Agamemnons søn, Orestes, sin moder og elskeren. Derefter tager tragedien en uventet, positiv drejning.
Orestes mord på Klytaimnestra fører til, at hendes hævnånder, de såkaldte erinyer, kræver hævn på hendes vegne. Men i stedet for endnu et hævnmord afklares konflikten ved en retssag mellem hævnånderne og Orestes med retfærdighedens gudinde Athene som uvildig dommer.

Dommen, der afsiges, og som skaber forsoning mellem parterne, giver de underjordiske erinyer en officiel offerplads i byen og får således offentlig anerkendelse i bystaten. Orestes slipper med livet i behold og erinyerne bliver forvandlet til eumenider, dvs. milde og venlige ånder.

I Orestien lykkes det således med en klog gudinde som mægler at finde en mindelig løsning mellem de levende og de døde og omsider at få afsluttet den evigt kværnende blodhævnmaskine.

Rundt om teateroplevelsen

Fuldend teateroplevelsen med en smule ekstra

Kom til gratis introduktion af forestillingen onsdag 22. maj
Vi tilbyder denne dag en kort introduktion til forestillingen fra kl. 18.30 i Scala Foyer. 

Tilmelding ikke nødvendig og alle er velkomne uagtet billet til aftenens forestilling.

Scala Foyer - tid til hygge

Nyd en simreret fra Cafe Hack i Scala Foyer

Simreret inkl. en øl kr. 125,- 
Simreret alene kr. 85,-

Den er klar allerede en time før forestillingens start på hverdage og efter forestillingen på lørdage.  Ønsker du at vente til efter forestillingen, skal det bestilles i baren inden forestillingen eller i pausen.

Hvis du vil være sikker på at retten er klar kan den købes forud ved at klikke på billedet:

Simreret i Scala Foyer

Café Hack tilbyder også teatermiddage, drinks og lette retter i restaurationslokalerne.
Se aktuel menu og åbningstider