Spillested
Event location

Scala

Spilledato
18. maj - 15. jun 2018
Spilletidspunkter
Denne forestilling spiller ikke længere på Aarhus Teater
Varighed
90 min uden pause

Biedermann og brandstifterne

Hvem er tro mod sin natur? 

Biedermann er den pæne og retskafne humanist, som altid tror på det gode i mennesket. Han inviterer to fremmede til at bo i sit hus, og snart har han benzintromler, twist, lunter og onde intentioner på sit loft. Han ved, at gæsterne vil brænde hele hytten af, men slår det hen som en spøg. Biedermann tror jo på det gode. Men hvad sker der, når de spørger, om han har tændstikker? ”Hvis de var rigtige brandstiftere, tror du så, de manglede tændstikker?” siger han til sin bekymrede hustru.

Den schweiziske dramatiker Max Frisch brød igennem i 1958 med stykket her. Det handler om den enkeltes medansvar og om at lukke øjnene for faren, og ”Biedermann og brandstifterne” er lige så brændende aktuel i dag som dengang.

Nicolaj Kopernikus spiller Biedermann i denne mørke og groteskt satire, hvor fordomme, godtroenhed og ulykke slippes løs i et nærmest reality-agtigt brandskær.

Løjerne instrueres af Christian Tafdrup, der stod bag sidste års stærkt roste og prisvindende film ”Forældre” og dette års debatskabende "En frygtelig kvinde". Scenografien er lagt i hænderne på Aarhus Teaters nye husscenograf, David Gehrt, som i denne sæson har stået bag alle forestilinger på Studio scenen og som sammen med Ida Grarup stod for den Reumert-vindende scenografi til Christian Lollikes ”Erasmus Montanus”.

BEMÆRK: udbredt brug af scenerøg i forestillingen

Af Max Frisch / Oversættelse Jørgen Engberg / Iscenesættelse Christian Tafdrup / Scenografi David Gehrt / Komposition af recitativer Sune 'Køter' Kølster / Lysdesign Anders Kjems / Lyddesign Kim Engelbredt / Medvirkende Nicolaj Kopernikus, Nanna Bøttcher, Mette Døssing, Morten Suurballe, Kim Veisgaard, Holger Østergaard, Christian Hetland og Aarhus Teaters Kor

anmeldelser

Weekendavisen / “Den politiske satire bliver kosmisk, og det bliver den ikke mindre relevant af.”

Information / “En underholdende og tidløs iscenesættelse, der bliver højaktuel med sin brandfarlige, politiske korrekthed, og desuden er pakket særdeles pænt ind i David Gehrts æstetiske scenografi. ”

Jyllands-Posten / “Stærk og vedkommende opsætning af en alt for sjældent spillet nyklassiker. Brilliant teater til tiden – og om tiden.”

Aarhus Stiftstidende / “"Biedermann og brandstifterne" er i Aarhus Teaters flotte opsætning og dygtige ensemblespil en opsætning som emmer af aktualitet og stof til eftertanke.”

Cphculture.dk / “Moderne relevant teater ... Morten Suurballe yder sin måske største præstation nogensinde ...”

Kulturkupeen.dk / “Begavet og sofistikeret øjenåbner ... Godt gået af Aarhus Teater, der tør servere vedkommende og debatskabende teater, lige som sommeren står for døren.”

Scenekanten.com / “Fremragende skuespilpræstationer fra blandt andre Nicolaj Kopernikus, Morten Suurballe og Christian Hetland. Ej må jeg forglemme at nævne det medvirkende kor! Aarhus Teaters smukt syngende kor ...”

8000.dk / “Super relevant og yderst velspillet”

Gregersdh.dk / “Max Frisch’s klassiker ’Biedermann og brandstifterne’ rammer godt og ironisk på Aarhus Teater.”

Den 4. væg / “Forestillingen er æstetisk flot, har et dygtigt ensemble, og det lille kor er veletableret og bidrager i høj grad til stemningen ...”

Sceneblog.dk / “En yderst vellykket forestilling”

teaterkikkerten.dk / “en stærk visuel og velspillet iscenesættelse ”

Ungtteaterblod.dk / “Forestillingen kan varmt anbefales.”

Aarhus Update / Morten Hede / “En underholdende og vigtig forestilling.”

Kristeligt Dagblad / “Vi udnævner ofte klassikere til at være mere relevante i dag end nogensinde. Men her er et stykke, der i sandhed kan skifte betydning med den tid og det sted, den spilles i.”