Spillested
Event location

Scala

Spilledato
30. nov - 8. dec 2018
Spilletidspunkter
Denne forestillingen spiller ikke længere på Aarhus Teater

anmeldelser

Information / “Teaterversionen af Dancer in the Dark er et skønt orgie af lyd overalt og i alt ... Højenergiske musicalscener, skuespilpræstationer, der kan mærkes helt ind i maven, nykomponeret elektronisk musik, en scenografi fuld af velfungerende detaljer og en tragedie, som bevæger sig direkte mod afgrunden. ”

Weekendavisen / “Morten Riis og Marie Koldkjær Højlunds audiodesign [...] er fuldkommen sublimt og forestillingens højdepunkt. ... Sofie Nolsøes Selma er lige så uudgrundelig som Björk i Triers film, men heldigvis mindre ceremoniel. På Aarhus Teater er hovedkarakteren sej, trodsig, småirriterende, drømmende og menneskelig til det sidste.”

Gregersdh.dk / “Aarhus Teaters udgave af Trier-filmen ’Dancer in the Dark’ knitrer af skæbne og nærvær. ... det er Sofie Nolsøe, som skaber en flammende målbevidst heltinde, der med skyklapper omkring sine svigtende øjne byder alle kompromiser troda ... hun er som heltinderne i en Puccini-opera skæbnebestemt til døden i forsøget på at frelse andre. ... EN stram og velspillet teaterudgave af Triers film.”

Gaffa / “En cadeau skal lyde til kunstnerduoen (Marie Koldkjær Højlund og Morten Riis, red.) ... Skuespillerpræstationerne er på denne aften særdeles stærke og indlevende hele vejen rundt. ... Jeg går på en og samme tid fyldt og tom fra teatret, med en følelse af, at klumpen i halsen ikke kan tages med vand lige foreløbig., der har formået at lade musikken vokse ud af samtlige teaterbrædders sprækker ...”

Ungtteaterblod.dk / “Dancer in the Dark er en fortælling om fuldstændig uselvisk kvinde som trods ufattelig modstand, viljestærkt kæmper for en bedre fremtid for sin søn. Det er en fortælling om den ubestridte kærlighed, som kun eksisterer i relationen fra en mor til hendes barn. Det er en forestilling som skal opleves.”

Aarhus Update / “En helt igennem velspillet forestilling, som her dagen efter stadigvæk sidder under huden. (Sofia Nolsøes) præstation var ganske enkelt enestående. ... Lyduniverset, skabt af kunstnerduoen The Overheard bestående af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund, er genialt. ”

8000.dk / “Dancer in the Dark i et nyt fremragende lys ”

Jyllands-Posten / “Lars von Triers filmunivers såvel som Björks lydunivers er ramt med hovedet på sømmet i denne opsætning – men dog især på lydsiden med en opdatering til 2018. ”

Scenekanten.com / “Sofia Nolsøe gør det fremragende i sin hovedrolle som Selma. Hun bliver en blanding af en stærk heltinde og en lille fugleunge, man kun kan holde af. ... hun formår alt i alt at skabe en ganske stærk og sårbar kvindelig kriger.”

Kulturkupeen.dk

Kristeligt Dagblad / “Aarhus Teater går kontra på musicalgenren med tiltrængt nytænkt musik- og lydforestilling om en kvindes ultimative selvopofrelse.”

Dancer in the Dark

Lars von Triers mageløse, musikalske drama

DANCER IN THE DARK er Lars von Triers mesterlige film med den ikoniske sanger og superstjerne Björk i hovedrollen. Filmen vandt De Gyldne Palmer i Cannes i 2000. Nu laver vi en danmarkspremiere på Aarhus Teaters version af det storslåede, musikalske drama.

Midtpunktet er den næsten blinde kvinde Selma, som arbejder på en fabrik for at ernære sig selv og sønnen Gene. Hun sparer sammen til en operation til sin søn, for han lider af den samme arvelige øjensygdom, som er ved at gøre Selma blind. Det er et opofrende og trist liv, Selma lever, og derfor flygter hun ind i sin egen fantasi, til et indre lydunivers og en musicalverden, hvor alt er let og smukt.

DANCER IN THE DARK byder på helt nykomponerede sange, musik og lydflader. Et lydunivers skabt af kunstnerduoen The Overheard, som består af Morten Riis og Marie Koldkjær Højlund. Musikken udspringer af de lyde, Selma hører i sin dagligdag, for i takt med sin tiltagende blindhed, opfatter hun verden gennem sine ører. Marie Koldkjær Højlund remixede i sidste sæson den danske sangskat i ”Lyden af de skuldre vi står på” sammen med Simon Kvamm, ligesom hun nu er medlem af bandet Nephew.

Selma får kød og blod af Aarhus Teaters Sofia Nolsøe, især kendt fra sin hovedrolle i ”Fornuft & Følelse” her på teatret. Teksten er oversat af forfatteren Stine Pilgaard, som også har fordansket sangteksterne. Det hele sættes i scene af Anne Zacho Søgaard, der tidligere har været kunstnerisk leder på Borgerscenen på Aarhus Teater. Oplev også medlemmer af Aarhus Teaters Kor sammen med det eminente hold af skuespillere.

En ny musikforestilling baseret på film af Lars von Trier Dramatisering Patrick Ellsworth Sangtekster Patrick Ellsworth og Stine Pilgaard OVERSÆTTER Stine Pilgaard ISCENESÆTTELSE Anne Zacho Søgaard LYDUNIVERS Marie Koldkjær Højlund & Morten Riis MUSIK Marie Koldkjær Højlund, Morten Riis, Klaus Q Hedegaard & Steffen Lundtoft Jensen SCENOGRAFI & KOSTUMEDESIGN Helle Damgaard LYSDESIGN Mathias Hersland Koreografi Kasper Ravnhøj MEDVIRKENDE Sofia Nolsøe, Nanna Bøttcher, Christian Hetland, Anders Baggesen, Luise Skov, Holger Østergaard, Lise Lauenblad, Christoffer Hvidberg Rønje*, Marie Koldkjær Højlund, Steffen Lundtoft Jensen, Aarhus Teaters Kor m.fl.

 

*Studerende ved DDSKS, Aarhus

Lyt til musikken fra forestillingen

I forbindelse med forestillingen udgiver MARYBELL KATASTROPHY med Marie Koldkjær Højlund i spidsen en CD med 6 nykomponerede numre fra forestillingen.

Musikken kan høres på diverse streamingtjenester under Marybell Katastrophy: Aarhus Teater, Dancer in the dark

  • Jeg bærer en hemmelighed
  • Pengene hænger på træerne
  • Cigaretter i natten
  • Danser i mørket
  • Svanesangen
  • Den næstsidste dans

CD'en kan desuden købes på Aarhus Teaters Billetkontor og i baren i Scala Foyer (pris 60 kr.)

Hør musikken på Itunes
Hør musikken på Spotify
Hør musikken på Tidal
Hør musikken på Deezer

Video fra Dancer in the Dark

FORESTILLINGSSPONSOR Wahlberg Motion Design