Spillested
Event location

Store Scene

Spilledato
10. jan — 9. feb
Spilletidspunkter
Denne forestilling spiller ikke længere

anmeldelser

Nordjyske / “"Stor og dristig kunstnerisk sejr. ... Tænk, at det skulle være en catalaner, Carlus Padrissa, der skulle forløse det himmerlandske nationalklenodie. ... i Aarhus er opsætningen en stor kunstnerisk sejr ... Det er under alle omstændigheder teatrenes umistelige fortjeneste, at de har vovet at kaste de pæredanske guldhorn for de catalanske løver – eller tyre? – og give teaterkunsten en ordentlig omgang i arenaen.”

Kongens Fald

Storladent og drabeligt drama om det danske vægelsind

KONGENS FALD blev hånligt kaldt en knaldroman, da Johannes V. Jensen udgav den i 1901. Fuld af dramatiske passager, spækket med øm og vild erotik, desperation, vold, voldtægt, mord, hestepartering med lysende indvolde og henrettelser med blodsmurte hoveder hoppende hen ad brostenene.

Men romanen er for længst kanoniseret som et mesterværk og det 20. århundredes bedste danske roman, og nu giver vi den for første gang liv på teaterscenen i samarbejde med Det Kongelige Teater.

Centralt i det historiske drama sat i 1500-tallet står soldaten Mikkel Thøgersen og kong Christian 2. To drømmere og fantaster, som vil have det hele, men ikke evner at handle i tide og gribe livet, når det står og ånder dem ind i ansigtet. En nådesløs tour de force gennem det evige og smertefulde danske vægelsind. Om at ville det gode og kærlige og gøre det onde og hadefulde. Her mødes det skidne og det smukke, det rene og urene, livsviljen og dødsdriften i eksistensens malende kværn.

Glæd dig til et episk og visuelt storladent drama. Klassikeren er dramatiseret af Henrik Szklany, som stod bag vikingebraget ”Røde Orm” på Moesgaard Museum under Aarhus2017. Opsætningen er lagt i hænderne på den catalanske instruktør Carlus Padrissa og hans verdenskendte totalteatergruppe La Fura dels Baus, der er kendt fra spektakulære forestillinger kloden rundt, bl.a. åbningen af De Olympiske Lege i Barcelona 1992. Spillet leveres af et stærkt hold af skuespillere fra både Aarhus Teater og Det Kongelige Teater.

DKT_teaser _white

AF Johannes V. Jensen DRAMATISERING Henrik Szklany ISCENESÆTTELSE & SCENOGRAFI Carlus Padrissa KOSTUMEDESIGN Karin Betz Komponist Adele Madau LYSDESIGNER Ulrik Gad MEDVIRKENDE Joen Højerslev, Maria Rossing, Lila Nobel, Mikkel Becker Hilgart, Peter Christoffersen, Anne Plauborg, Jens Andersen, Alvin Olid Bursøe, Janus Elsig m.fl.

Cover for Peter Christoffersen 16/1 + 5/2: Peter Hald 

Video fra Kongens Fald

Læs eller lyt

Handlingen i Kongens Fald

Vi følger Mikkel Thøgersens omflakkende liv i en evig stræben efter et meningsfuldt ståsted i livet. Som ung student oplever han Christian II og betages af den stråleglans, der synes at omgive ham. Oplevelsen fodrer Mikkels længsel efter mening og at beherske livet. Men Mikkel føler sig forrådt af livet, og da hans elskede Susanna forføres af soldaten Otte Iversen, opildnes Mikkel hævntørst. Pludselig mærker Mikkel livet. Hjemme ved Limfjorden tager han med vold Otte Iversens elskede Ane Mette fra ham, og flygter fra sin gerning ind i krigen.

Mikkel tjener under Christian II som soldat og kurer. Da muligheden for at komme helt tæt på kongen som vagt melder sig, synes Mikkels lykke at være gjort. Således står han vagt den skæbnesvangre novemberdag i 1520, da Christian II tager magten over Sverige ved Det Stockholmske Blodbad. Og således overværer han kongens fortvivlede sejlads frem og tilbage over Lillebælt, da Jylland er ved at vriste sig fri af det danske rige.

Efter flere år som pilgrim vender Mikkel atter tilbage til sin fødeegn nær Limfjorden. Han er nu en gammel mand, der har fået nok af krig og død. Hele hans liv har han følt, at hans skæbne var knyttet til Christian II. Og det er sammen med ham, han tilbringer sin sidste tid tilfangetagen på Sønderborg Slot. Tiden går og da Mikkel ligger for døden efter en gruopvækkende tur til Lübeck, indfinder en ung pige, Ide, sig i hans kammer, og påstår at hun er hans barnebarn. Men Mikkel vil intet høre, han har intet sat i verden. Han er alene.

Du kan også vælge at lytte til bogen, indlæst af skuespillere fra Det Kongelige Teater og Aarhus Teater: 

Rundt om teateroplevelsen

Fuldend teateroplevelsen med en smule ekstra

Kom til gratis introduktion af forestillingen onsdag 16. januar
Vi tilbyder denne dag en kort introduktion til forestillingen fra kl. 18.30 i Kampmann Salen. Tilmelding ikke nødvendig og alle er velkomne uagtet billet til aftenens forestilling.

-------------------------------------------------------------------------------------

Forsyn dig i pausen med vin, cava, øl, sodavand, isvand, kaffe/te samt lækre snacks ad libitum for kun 65 kr. pr. person.

Klik på billedet for køb af Nem Pause til forestillingen

Nem Pause på Store Scene

------------------------------------------------------------------------------------ 

Nyd en middag før eller efter forestillingen. Menuen sammensættes dagligt af køkkenchefen og kan tilkøbes på udvalgte aftener. Middagen nydes på Cafe Hack, og når aftenens menu er købt via hjemmesiden,er der samtidig reserveret bord i restauranten.

På hverdage kan du nydes en toretters menu serveret inden forestillingen fra kl. 17.30. På lørdage, når der spilles eftermiddagsforestilling, serveres en fireretters menu efter endt forestilling.
Se mere om aftenens menu på: cafehack.dk/menukort

Klik på billedet for bestilling af teatermenu mandag-fredag (udvalgte datoer)

Teatermenu man-fredag

Klik på billedet for bestilling af teatermenu lørdag (udvalgte datoer)

Teatermenu lørdag