BORGERSCENEN på Aarhus Teater

“Hele verden er en scene” siger Shakespeare. Senere slutter Andy Warhol op med hans berømte forudsigelse “i fremtiden vil alle have ret til 15 minutters berømmelse". Vi tager tråden op og inviterer borgere på scenen.

Borgerscenen blev etableret i januar 2014 og blev sat i dvale i 2016. På Borgercenen var det østjyske borgere, som stod på scenen - enten i forestillinger, i vores teatermiddage eller i de ugentlige teaterklubber.

 

 

Holdet bag Borgerscenen 2014-2016

Anne Zacho Søgaard, Instruktør og kunstnerisk leder af Borgerscenen

”Arbejdet med at skabe teater giver et helt specielt fælleskab, som ofte forvandler os, så vi oplever vores eget liv på en ny måde. Den erfaring vil jeg gennem Borgerscenen give videre til flere mennesker.”

PS: Den eneste risiko man løber ved at være med, er at man bliver afhængig af det kreative fællesskab og vil have mere ... 

Født 1978 i Skive.

De sidste 12 år har jeg arbejdet med teater. Først som skuespiller og performer i København og Berlin, og efter studiet på Statens Teaterskole 2006-10 primært som instruktør. Jeg har iscenesat bl.a. på Aarhus Teater, Team Teatret, Caféteatret og Teater Momentum.
Oprindeligt kommer jeg fra et helt almindeligt parcelhuskvarter, uden særlig meget teater. Først som 22-årig blev jeg for alvor blev bidt af ’teatervampyren’ og begyndte at lave alt det teater, som jeg kunne komme i nærheden af lige fra lydafvikler og initiativtager til en independent teaterfestival til skuespiller i forskellige projekter.
I mit arbejde kan jeg godt lide at afprøve nye veje til det færdige resultat. I den seneste forestilling jeg har lavet, er manuskript, performance og iscenesættelse udelukkende blevet til i prøveforløbet i samarbejde med en tysk danser og en argentinsk skuespiller.

 

Siggi òli Palmason, Husscenograf på Borgerscenen

”Jeg synes, at teater skal sige noget til publikum. I vores branche er vi alt for optaget af at lave teater for hinanden - vi ’svømmer rundt i hinandens navler’. Jeg tror, at Borgerscenen er den helt rigtige medicin til denne sygdom, nemlig at få publikum til at lave deres egne forestillinger – dét er netop min kæphest – eller som vi siger på Island: ”Det er akkurat min kop kaffe.” 

Født 1970 i Kejlavik på Island.

I snart 20 år har jeg arbejdet i teaterbranchen, en branche, som jeg kom ind i ved en tilfælde. Siden har jeg ikke kunnet slippe den. Jeg er opvokset i en lille, lorte landsby i Island, hvor jeg blev nødt til selv at skabe min egen verden. Men den blev hurtig for lille, så jeg vandrede til Reykjavik, hvor jeg arbejdede som kulissebygger, maler og rekvisitør. Hurtigt rejste jeg videre til København, hvor jeg blev færdig med scenograf-uddannelsen på Statens Teaterskole i 2007. Jeg har arbejdet som selvstændig scenograf siden på bl.a., Teater Momentum, Får302, Mungo Park, Von Baden, Reykjavik City Teater, Ny Aveny, Mammut, Neandertal, Don*Gnu, Staatstheater Braunschweig og Aarhus Teater. Ved siden af er jeg en fanatisk samler, rockstjerne og billedkunstner. Nu er jeg kommet med hele min familie til Århus, ø-kvarteret, og er klar til hvad som helst!

 

Tine Byrdal Jørgensen, Koordinator og dramapædagog for Borgerscenen

”Jeg tror på, at teatret er mere end blot et spejl, der reflekterer verden. Borgerscenen er et sted, hvor vi på en kunstnerisk interessant måde kan tage favntag med det liv, der leves lige uden for teatrets mure.” 

Født 1982 i Ishøj

Som tiårig faldt jeg pladask for teatret, da min mor tog mig med på et afbud ind og se Ørkenens Sønner. Siden da har jeg beskæftiget mig med teater. Jeg er uddannet cand. mag i Teater- og Performancestudier fra 2012. Jeg har arbejdet som dramapædagog de sidste 10 år senest for Teaterbutikken og Karens Minde Børnekultursted. Som dramaturg har jeg været engageret i projekter, hvor borgere inddrages i forskelligt omfang bl.a. for Global Stories og Gritt Uldall-Jessen. Jeg er fagligt optaget af den dokumentariske bølge, vi pt er vidne til inden for forskellige kunstarter og inden for populærkulturen. Og nysgerrig på, hvilke muligheder genren rummer for teatret. Fra januar 2014 er jeg ansat på Borgerscenen og glæder mig til at rette spotten mod de vilde anekdoter og sande historier, der gemmer sig i Aarhus og omegn.

BORGERSCENENS MANIFEST

1: Vi vil dele mikrofontiden, rampelyset og erfaringen med at arbejde på en scene.

2: Vi interesserer os for de liv, der leves omkring os, og for de historier som Østjyllands borgere bærer rundt på: Gamle som nye, korte som lange, excentriske som banale.

3: Vi opfordrer til, at du bringer en flig af din verden ind på scenen. Din krop oglivserfaring er din kapital!

4: BORGERSCENEN er et sted for alle, som har noget på hjerte og lysten til at udfordre sig selv i en kunstnerisk proces.

5. Vi afsøger både kreationen af egne stykker og blandingsformen, hvor klassiske teatertekster bliver nye gennem BORGERSCENENS medvirkende.

7: Vi forstår scenen som et rum, hvor vi kan undersøge, tænke, synge, grine, huske, fejle, forstå, danse og glemme tiden sammen.

8: Vi ser lysten til at spille, eksperimentere og til at dele som den vigtigste komponent i den kunstneriske proces, hvad enten den foregår i BORGERSCENENS ugentlige teaterklubber eller i sæsonens iscenesættelser. Forkundskaber udi skuespilkunsten eller erfaring med at lære tekst er derfor IKKE nødvendigt for at deltage.

9: Vi giver borgerne i Aarhus muligheden for at erfare teatret som et rum, der styrker mødet, kommunikationen og det kreative samspil fra menneske til menneske. På tværs af alder, køn og social baggrund.

10: Vi arbejder ud fra troen på: Fælleskab, involvering, åbenhed, autenticitet, integration, nysgerrighed og generøsitet.

11: Vi tror på, at hvis man selv har prøvet at stå på en scene, så ser man bagefter teater med andre øjne - og i bedste fald også livet.

Borgerscenen var en del af THEATRON.
Projektet var finansieret med støtte fra Europa-Kommissionen