Dansk Teater

300 år

For 300 år siden blev der for første gang spillet teater på dansk i Danmark, da dørene blev slået op til landets første offentlige teater i Lille Grønnegade ved Kongens Nytorv i København - anført af Ludvig Holberg. Det fejres i 2022, som dermed står i scenekunstens, teatrenes og publikums tegn.

Hele kulturlivet i Danmark er med, når det store 300-års jubilæum skal fejres. Teatre, kompagnier og scenekunstnere over hele landet er ved at gøre sig klar, så alle danskere kan få chancen for at deltage i hundredvis af forestillinger og aktiviteter.

Desuden melder også biblioteker, museer, højskoler, aftenskoler, uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner sig under fanerne for at fejre kunsten og vores fælles kulturarv. Der bliver udgivet bøger, film, tv-serier og podcasts. Byer over hele landet vil have store udendørsudstillinger. Der bliver udgivet digitale spil for børn, så alle kan opleve scenekunst.

Danskerne vil mødes til store gallaforestillinger og særarrangementer på tværs af landet. Og både Årets Reumert og verdens største børneteaterfestival – Aprilfestivalen – fejrer jubilæumsåret. Fejringen vil fylde i landets teatersale, på plejehjem, bytorve, i børnehaver og skoler, på biblioteker og bag nedlagte fabriksbygninger.

Fejringsåret

Løber fra 1. august – 3. december 2022

Særligt fokus på årsdagen d. 23. september 2022

"Hendes Majestæt Dronningen er ikke bare regent men også kunstner og æresmedlem i Sammenslutningen af Danske Scenografer. Og ingen kan være i tvivl om, at Hendes Majestæt nærer en stor kærlighed til og har en særlig viden om netop scenekunsten og dens rolle i vores kultur og verdensopfattelse. Det er os derfor en særlig glæde og ære, at Hendes Majestæt har påtaget sig protektionen for den landsdækkende fejring af 300 året for den første teateropførelse på dansk"

- Mikkel Harder, bestyrelsesformand for Foreningen Dansk Teater 300 år

H.M. Dronningen - Protektor for Dansk Teater 300 år
H.M. Dronningen - Protektor for Dansk Teater 300 år
Fejringen af dansk teater 300 år er med til at skabe en bevidsthed om scenekunstens historie. Gennem den forstår vi os selv og kunsten i et dybere perspektiv og får et velfunderet afsæt for udvikling af fremtidens scenekunst.
Teaterdirektør Trine Holm Thomsen

Sådan markeres fødselsdagen på Aarhus Teater

Erasmus Montanus  på Aarhus Teater

Til efteråret 2022 kan publikum atter opleve Christian Lollikes Reumert-vindende forestilling Erasmus Montanus. Genopsætningen sker som led i markeringen af DANSK TEATER 300 ÅR, hvor Ludvig Holberg var en helt central aktør i åbningen af landets første offentlige teater i 1722.

Når Erasmus Montanus træder ind på scenen til efteråret, 300 år senere, bliver det i skikkelse af den fremadstormende ensembleskuespiller Emil Prenter, der tidligere har modtaget stor ros for sin rolle som Alex i A Clockwork Orange. Bjarne Henriksen gestalter endnu en gang Jeronimus, mens Tina Gylling Mortensen træder i Nilles træsko. Arian Kashef og Johannes Lilleøre melder sig også under fanerne, mens Anders Baggesen, Andreas Nicolai Petersen, Jacob Madsen Kvols, Nanna Bøttcher og Sofia Nolsøe samt Aarhus Teaters Kor trækker i deres velkendte kostumer.

En krig om sandhed
Christian Lollikes bud på Erasmus Montanus puster til gløderne under den eviggyldige konflikt mellem sandt og falsk. Og med tanke på de kapitler, der skrives i verdenshistorien i 2022, er forestillingens centrale spørgsmål om hvem, der definerer sandheden, absolut påtrængende. For selvom Erasmus har ret i, at jorden er rund, er det ikke sikkert han får ret, hvis flertallet står fast på, at den er flad som en pandekage.

Nogle gange rammer en forestilling plet, og det var tilfældet med den her opsætning af Erasmus Montanus: det er simpelthen et mesterværk af en iscenesættelse. Når det så samtidig er jubilæumsåret for Dansk Teater er det helt oplagt at vise en forestilling, der i sig selv på det nærmeste har opnået klassikerstatus.”

-Trine Holm Thomsen, teaterdirektør Aarhus Teater

Se mere om forestillingen
Køn på Scenen - en udstilling fra Aarhus Teater

Skal A, skønt hun er vis, fordi hun er en kvinde,
fordi hun går med skørt, fordømmes til at spinde?
Skal B, som er en nar, en drukkenbolt, et får,
straks mester være, just for han med bukser går?
– Ludvig Holberg, ’Peder Paars’, 1719-20

På teatret er det ikke noget nyt, at man spiller på (tværs af) og med kønnet. Mænd spiller kvinder, kvinder spiller mænd. På den norsk-danske dramatiker Ludvig Holbergs tid, i 1720’erne, spillede mænd komiske kvinderoller. I starten af 1800-tallet gik ’bukseroller’ på Det Kgl. Teater til kvindelige skuespillere, der skulle spille mænd i forklædning eller simpelthen en mandlig karakter. I 1920’erne optrådte datidens superstjerne, skuespiller Liva Weel, som den tids drengepige, La Garçonne. Og i dag er teatrets fremstilling af køn lige så mangfoldig som i virkeligheden.

I 2022 er det 300 år siden, et dansktalende teater for første gang slog dørene op. Udstillingen KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden markerer jubilæet.

På scenen er ikke mindst idéer om køn og kønsroller blevet udfordret og slået fast, formet og omformet. Teatrenes fremstilling af og opgør med kønsnormer har gennem tiden skabt stor debat både i offentligheden og privatlivet.
KØN PÅ SCENEN – Teater til tiden viser i en række nedslag, hvordan scenekunsten har spejlet, fortolket og præget forskellige tiders opfattelse af køn – med afsæt i Aarhus Teaters repertoire gennem tiden og eksempler fra teatrets righoldige samlinger.

Udstillingen på KØN er aktuel fra 1. april - 30. september 2022


Aarhus Teater 

En vårhare på 122 år 

(Gen)oplev historien

Dyk ned i vores online arkiv