Signatur forestillinger på Aarhus Teater
Signaturforestillinger
De senere år har Aarhus Teater oplevet anerkendelse ikke mindst fra publikum, men også branchen, pressen og anmeldere.
Anerkendelsen kommer blandt andet på baggrund en række af de senere års forestillinger, som på sin egen måde har været nyskabende, banebrydende eller ramt en tidsånd. De er blevet en form for signatur-forestillinger for Aarhus Teater. Forestillinger som både teatret selv, branchen og publikum vender tilbage til som store oplevelser, vellykkede formeksperimenter eller stærke præstationer.
Erasmus Montanus
Spilleperiode: 10. feb - 11. mar 2017.
Genopsat: 18. jan - 16. mar 2019. På turné til Østre Gasværk Teater samme år.
Om forestillingen: Bondedrengen Rasmus Berg har studeret i København og vender nu hjem til sin fødeby på ’bjerget’. Han er arrogant og bedrevidende og skaber hurtigt bølger i den hjemlige andedam. Under sit nu latinskklingende navn, Erasmus Montanus, belærer han vidt og bredt om filosofisk lærdom. Ikke mindst hans påstand om, at jorden er rund, får den lille by på den anden ende.
I Christian Lollikes nyfortolkning af den knap 300 år gamle komedie oversættes Holbergs ord til en nutidig diskussion om danskhed og Udkantsdanmark.
Holdet bag
Skrevet af Ludvig Holberg
Bearbejdet af Dennis Meyhoff Brink, Tanja Diers og Christian Lollike
Iscenesættelse: Christian Lollike
Scenografi og kostumedesign: David Gehrt og Ida Grarup
Medvirkende: Andreas Jebro, Lotte Andersen, Lars Brygmann/Jacob Madsen Kvols, Anders Baggesen, Zaki Youssef, Nanna Bøttcher, Ole Thestrup/Bjarne Henriksen, Sofia Nolsøe, Simon Mathew, Andreas Nicolai Petersen & et kor under ledelse af Ingeborg Thisted Højlund
Priser
Reumert 2017 Årets Forestilling
Reumert 2017 Årets Mandlige Hovedrolle
Reumert 2017 Årets Scenografi
Anmeldercitat
Provokerende, politisk og engagerende teater med pragtpræstationer over hele linjen
- Politiken
Samarbejdspartner
Sort/Hvid



Videoteaser for forestillingen
Lyden af de skuldre vi står på
Spilleperiode: 24. aug - 30. sept 2017.
Genopsat: 31. jan - 11. mar 2020
Om forestillingen: Simon Kvamms remix af den danske sangskat. Sammen med musiker Marie Koldkjær Højlund har Nephew-sangeren givet nyt liv til de sange og salmer, vi bærer i os – fra vi bliver født, til vi tager herfra: ”Dejlig er jorden”, ”I skovens dybe stille ro”, ”Du danske sommer”, ”Septembers himmel er så blå”, ”Solen er så rød, mor” – og mange, mange flere. En overdådig skat af stemmer, rytmer og klange, der kommer til live i et legende smukt elektronisk musikunivers, og som går lige i kroppen.
Sangene er spundet ind i betagende og forførisk overraskende billede. En flydende strøm af rørende, gribende, sjove, knugende og underskønne scenebilleder, der får musikken og det visuelle til at gå op i en højere enhed. Lyden af de skuldre vi står på er en stærkt sanselig og billedmættet rejse ind i de toner, der binder os sammen på tværs af generationer.
Holdet bag
Remix: Simon Kvamm og Marie Koldkjær Højlund
Musikalske arrangementer: Marie Koldkjær Højlund og Anders Boll
Iscenesættelse: Nicolei Faber
Scenografi og kostumedesign: Christian Albrechtsen
Lysdesign: Mathias Hersland
Koreografi: Marluze da Cruz
Koreografisk konsulent og ansvarlig for genopsætning: Rebekka Lund
Medvirkende musikere: Marie Koldkjær Højlund og Esben Inglev
Medvirkende: Jacob Madsen Kvols/Mark Linn, Marie Marschner, Mette Døssing/Nanna Bøttcher, Anders Baggesen, Marluze da Cruz, Lisbeth Balslev, Mikkel Hilgart, Arian Kashef, Aarhus Teaters Kor
Priser
Årets Reumert 2018 Årets Musikforestilling
Årets Reumert 2018 Årets Scenedesign
Anmeldercitat
Den bedste danske teaterkoncert nogensinde
- Børsen



Videoteaser for forestillingen
Lazarus
Spilleperiode: 29. aug - 12. okt. 2019
Om forestillingen: David Bowies mesterlige og medrivende musical bød på en spektakulær og surrealistisk billedstrøm, vævet ind i en perlerække af Bowie-hits som ”Changes”, ”Heroes”, ”This Is Not America”, ”Life on Mars” og svanesangen ”Lazarus”. Anmelderne i New York og London var enige: Det er magisk og hypnotiserende, overvældende og rørende, vildt poetisk og forførende.
Lazarus er inspireret af bogen ”The Man Who Fell To Earth” af Walter Tevis og starter der hvor bogen slutter. I bogen, der siden blev filmatiseret med David Bowie, ankommer hovedrollen Thomas Newton til jorden, hvor han leder efter vand, som han kan tage hjem til sin tørkeramte planet. Snart finder han dog sig selv sølet ind i gin, sex og discount-tv og må til slut erkende at han er fanget på jorden. Musicalen Lazarus tager sit afsæt i den forsumpede Newton og hans selvvalgte isolation.
David Bowie døde af kræft i 2016 kun to dage efter udgivelsen af albummet ”Black Star”. Videoen med nummeret ”Lazarus” blev delt over hele verden: ”Look up here, I’m in heaven,” sang han, mens han greb ud efter verden fra sit dødsleje. Det var Bowies bevægende jordiske exit, men hans egentlige requiem er den pirrende og originale musikforestilling Lazarus.
Holdet bag
Forfatter: David Bowie og Enda Walsh
Iscenesættelse og oversættelse: Heinrich Christensen
Scenografi og kostumedesign: Christian Albrechtsen
Lysdesign: Mathias Hersland
Originale musikalske arrangementer: Henry Hey
Kapelmester: Søren Graversen
Koreograf: Rebekka Lund
Medvirkende: Jacob Madsen Kvols, Sara Viktoria Bjerregaard, Sofia Nolsøe, Simon Mathew, Bjørn Fjæstad, Mathias Flint, Nanna Bøttcher, Kjartan Hansen, Sofie Topp-Duus, Isa Marie Henningsen og Kristine Marie Brendstrup
Priser
Reumert 2020 Årets Scenedesign
Anmeldercitat
Blændende opsætning [...] Et overjordisk oratorium til vores tid
- Kristeligt Dagblad
Samarbejdspartnere
Det Kongelige Teater
Mikkel Rønnow efter aftale med Robert Fox og Jones/Tintoretto Entertainment og The New York Theatre Workshop



Videoteaser for forestillingen
Ordet
Spilleperiode: 30. feb - 11. mar 2020
Om forestillingen: Ordet af digterpræsten Kaj Munk står som hans i særklasse bedste og mest intense skuespil. Han skrev det i 1925 på bare otte dage i en afsindig rus og ønskede, det skulle ramme publikum som et chok i sjælen. Ordet er stærke sager.
Den grundtvigianske storbonde Mikkel Borgen nægter sin søn Anders at gifte sig med den kvinde, han elsker, for hun er ud af indremissionsk slægt. Mikkels svigerdatter, Inger, med det store hjerte og den rene barnetro, prøver at overbevise patriarken om, at kærligheden må overvinde strid og uenighed. Det lykkes hende ikke, og ulykken vokser, for snart dør Inger i barselssengen. Da kaster Mikkels sindssyge søn, Johannes, sig på knæ ved Ingers kiste og anråber Herren i bøn. Fra troens skælvende dyb kalder han på et mirakel.
Holdet bag
Af: Kaj Munk
Iscenesættelse: Anja Behrens
Scenografi og kostumedesign: David Gehrt
Lysdesign: Súni Joensen
Videodesign: Kim Glud
Medvirkende: Morten Suurballe, Henrik Birch, Kjartan Hansen, Mathias Flint, Frederik Mansø, Anne Plauborg, Luise Skov, Kaja Kamuk, Kim Weisgaard, Christian Hetland
Priser
Reumert 2020 Årets Forestilling
Reumert 2020 Årets instruktør (nomineret)
Reumert 2020 Årets Scenedesign (nomineret)
Anmeldercitat
Det er så smukt at det gør ondt
- Politiken
Legacy
Forestillingen genopsættes i sæson 21/22



Videoteaser for forestillingen
Denungewertherslidelser
Spilleperiode: 13. dec 2019 - 25. jan 2020
Spilleperiode i København: 30. jan - 22. feb 2020
Om forestillingen: Trekantdrama om det glødende hjertes uforløste længsel. Werther kan ikke være i sin egen krop. Han er dybt forelsket i Lotte, men Lotte er forlovet med Albert. Det æder Werther op. Hans følelser bliver en afgrund i hans indre, han kan ikke være i fred for sit forelskede hjerte og drives til vanvid.
Goethes roman ”Den unge Werthers lidelser” fra 1774 er et af romantikkens hovedværker. En klassisk Sturm und Drang-fortælling om en kolerisk og romantisk ung mand, som går til grunde i afmagt over umulig kærlighed. Da romanen udkom, fulgte en hysterisk selvmordsbølge blandt unge, der led af weltschmerz og ulykkelig kærlighed, og af samme grund blev den forbudt flere steder, bl.a. i København. Etpassioneret trekantdrama, hvor alle har ønsket om at elske og blive elsket. Ønsket om at finde sjælefred i kærligheden. Ønsket om at elske til det allersidste.
Holdet bag
Forfatter: Johann Wolfgang von Goethe
Iscenesættelse og bearbejdelse: Sargun Oshana
Scenografi og kostumedesign: Nathalie Mellbye
Komponist og lyddesign: Di Garbi
Medvirkende: Simon Mathew, Sara Viktoria Bjerregaard, Alexander Mayah Larsen, Gabrielle Kaysø
Priser
Reumert 2020 Årets Instruktør
Reumert 2020 Årets Kvindelige Hovedrolle (nomineret)
Anmeldercitat
Fremragende forestilling om den udtalte sårbarhed, som findes i tiden ... Sargun Oshanas måske bedste og mest betydningsfulde forestilling til dato.
- Weekendavisen
Samarbejdspartnere
Sort/Hvid
Gyldendal Group Agency



Videoteaser fra forestillingen
The Rocky Horror Show
Spilleperiode: 10. maj - 5- juni 2019
Om forestillingen: Kultmusicalen, der går grassat i glamrock og gavmild erotik
”The Rocky Horror Show” er en djævelsk underholdende hyldest til science fiction, queer og ufrivilligt morsomme B-gyserfilm. Musicalen er skabt af Richard O’Brien og danser af sted på plateausko og musikalsk kærlighed til 50’ernes rockabilly tilsat 70’ernes glamrock.
Figurer og handling er samplet fra gyserkataloget og Outer Space. Parret Brad og Janet farer vild i en stormfuld skov og strander på et mindre slot, hvor Riff Raff, den skumle butler med pukkelryg, byder dem ind. Her huserer den gale videnskabsmand Dr. Frank-N-Furter som i bedste Frankenstein-stil afslører sit nykreerede monster, den platinblonde, fysisk perfekte muskelmand Rocky Horror.
Kultmusicalen svømmer i seksuel flertydighed. Som når Dr. Frank-N-Furter kommer til syne i dameundertøj og netstrømper, rød læbestift og goth-makeup og får det unge par til at besvime med sangen ”Sweet Transvestite”. Det oser af sex, og der bliver leget med alle hetero-, homo- og biseksuelle positioner med tydelige referencer til 70’ernes glamrock-idoler som David Bowie og Marc Bolan. Frivolt, fjollet, uhørt og uhøjtideligt på samme tid.
Holdet bag
Instruktør: Moqi Trolin
Scenograf og kostumedesign: Ida Marie Ellekilde
Musikalsk arrangement: Jens Hellemann
Lysdesign: Mathias Hersland
Oversættelse: Mathias Flint
Medvirkende: Jacob Madsen Kvols, Mathias Flint, Marie Marschner, Nanna Cecilie Bang, Kjartan Hansen, Holger Østergaard Kristensen, Sofia Nolsøe, Simon Mathew, Anders Bilberg, Dina Fie Lorentzen, Luc Boris André, Morten Lindemann Olsen, Simon Glæsel, Stine Andersen,
Priser:
Iscenes publikumspris til Jacob Madsen Kvols
Reumert 2020 Årets Mandlige Hovedrolle (nomineret)
Anmeldelsescitat
Skuespillerne, musikerne og publikum: alle lever sig fuldt og helt ind i det festlige univers. Resultatet er en helstøbt, nærmest magisk aften
- Information
Samarbejdspartner
Odense Teater



Videoteaser fra forestillingen
Et Juleeventyr
Spilleperiode: 5. nov - 6. dec 2020
Om forestillingen:
Charles Dickens’ fabelagtige spøgelseshistorie om gnieren Ebenezer Scrooge er sammen med Oliver Twist hans mest kendte og elskede værk.
Scrooge vrisser med et hjerte, der er hårdt og koldt som sten, når folk ønsker ham glædelig jul. Indtil han får besøg af først sin afdøde kompagnon Jacob Marleys genfærd og så af tre ånder – alle med det budskab, at han må lære omsorg og menneskelighed for ikke at dø og vandre om i evig ensomhed. Det er historien om en mand, der har glemt at leve, men som juleaftensdag får en sidste chance for at åbne sit hjerte og ændre sit liv.
Holdet bag
Instruktør: Jacob Schøjdt
Scenograf: Benjamin La Cour
Kostumedesign: Karin Betz
Lysdesign: Mathias Hersland
Musik: Marie Koldkjær Højlund, Anders Boll, Steffen Lundtoft
Medvirkende: Jacob Madsen Kvols, Anne Plauborg, Andrea Øst Birkkjær, Mette Klakstein, Isa Marie Henningsen, Anders Baggesen, Christian Hetland, Kim Veisgaard, Emil Prenter, Viktor Pascoe Medom, Ulrik Windfeldt-Schmidt* Ludmilla Faber Striim*, Martin Ivan* *Studerende ved DDSKS, Skuespil, Aarhus
Priser:
Reumert 2021 Årets Mandlige Hovedrolle (nomineret)
Reumert 2021 Årets Instruktør (nomineret)
Reumert 2021 Årets Forestilling (nomineret)
Anmeldelsescitat
Årets juleforestilling er hjertevarm og smuk at se på
- Iscene.dk


