Scala

Scala

Spilledage

24. feb - 19. marts 2022

Pris inkl. gebyr

320 kr.

Varighed

Oplyses lige op til premieren


SANDMANDEN

Kender du fornemmelsen af at noget eller nogen overvåger dig? At du ikke helt kan stole på at din virkelighed er … virkelig? Sandmanden tager øjnene ud af hovedet på små børn, men er dine øjne allerede lukket? 

Den står på vrangforestillinger, gåsehud og myrekryb, når Christian Lollike gendigter E.T.A. Hoffmanns mest berømte fortælling, Sandmanden fra 1817.

Trekantsdramaet om den tvivlende Nathaniel, den fremtidssynede Lothar og hans søster Clara, som blot vil Nathaniels bedste er i Lollikes fortælling blevet en skildring af et samfund, hvor sandheden er op til dig selv. 
Med livet liggende åben for sine fødder kommer den unge Nathaniel i tvivl om det hele i virkeligheden er en manipulation. Er der eksterne kræfter, der blot giver ham illusionen af et frit valg? Og bør man kæmpe imod - eller overgive sig? 

Her er ingen rette svar at hente. Som på scenen også i salen: du er herre over din egen virkelighed. Hvilken sandhed du vælger er op til dig...måske! 

Forestillingen er en urpremiere skabt i samarbejde med det markante teater Sort/Hvid og det internationalt anerkendte Holstebro Dansekompagni. Den prisbelønnede instruktør og dramatiker Jonas Corell Petersen, der blandt andet som husinstruktør på Nationaltheatret i Oslo, har stået bag en række særegne og meget roste forestillinger, sætter i scene. Scenograf David Gehrt, der senest brillerede på Scala med sin sanselige scenografi til Reumert-forestillingen Ordet, kreerer rum og kostumer, mens komponist-duoen Den Sorte Skole skaber forestillingens soundtrack.

På scenen får du skuespillere Andrea Øst Birkkjær og Lasse Steen fra Aarhus Teaters ensemble sammen med Frederik Mansø. Seks dansere fra Holstebro Dansekompagni, koreograferet af Marie Brolin-Tani, fuldender setuppet til denne angstfulde og pirrende fortælling om magtforholdet mellem mennesker og teknologi.

Holdet bag

E.T.A. Hoffmann
AF
Christian Lollike
DRAMATISERET AF

Jonas Corell Petersen
ISCENESÆTTELSE
David Gehrt
SCENOGRAFI & KOSTUMEDESIGN

Den Sorte Skole
Musik af
Marie Brolin-Tani
KOREOGRAFI

David Price
koreografisk assistance
Anders Kjems
LYSDESIGN

Kim Engelbredt
LYDDESIGN

Medvirkende

Andrea Øst Birkkjær
Andrea Øst Birkkjær
Lasse Steen
Lasse Steen
Frederik Mansø
Frederik Mansø
Fra Holstebro Dansekompagni
Bjørk-Mynte Paulse
Mikkel Alexander Toettrup
Elena Nielsen
Jasmine Gordon
Jon Ipina
Matthew Rawcliffe

Hvem er E.T.A. Hoffmann? 

E.T.A. Hoffmann er med sine uhyggelige historier om mørke magter, indre dæmoner og forvitrende galskab kanoniseret som en af romantikkens litterære sværvægtere og hans mesterlige fortællinger har påvirket forfattere R.L. Stevenson, Edgar Allan Poe og Franz Kafka.

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann levede fra 1776-1822, og han var et multitalent – en sand allround-kunstner. I sit korte liv var han forfatter, komponist, maler, mens han havde et borgerligt arbejde som jurist. Hans bøger var bestsellers i samtiden – hans værker blev læst af alle sociale lag, hans læsere var ikke kun adelige, som ellers få århundreder forinden var de primære læsere. Hoffmann skrev i en tid, hvor litteraturen havde løst sig fra sin samfundstjenende rolle. Nu var litteratur i centrum ikke kun i det bedre borgerskab, men i alle samfundets lag. Hoffmann var en kæmpe inspirator for eftertidens romantistiske bevægelse i Danmark.
Selv døde han for tidligt i en alder af 46 til for alvor at opleve dette gennembrud.

Den originale Sandmands-myte

Ideen om et mytisk væsen, der hjælper små børn med at falde i søvn eksisterer i flere versioner. I Danmark kender vi den rare Ole Lukøje, ikke mindst takket være H.C. Andersens fortælling. Men i Tyskland, hvor de traditionelle folkeeventyr er noget mere grusomme, er det dog en mere gruopvækkende figur.

I E.T.A. Hoffmanns novelle fra 1817 beskrives Sandmanden således: 

"En slem mand, der kommer til børnene når de ikke vil i seng og kaster håndfulde af sand i øjnene på dem, så øjnene springer blodige ud af hovedet. Så smider han børnene i sin sæk og bærer dem op på halvmånen for at fodre sine børn; de sidder der i reden og har skæve næb, som ugler, hvormed de hakker de frække små menneskebørns øjne ud"

Moralen i sandmands-myten er ikke til at tage fejl af: Luk dine øjne i, hvis du vil dit eget bedste. 

Den Sorte Skole

Den Sorte Skole er et DJ-kollektiv, stiftet i København i 2004 af Simon Dokkedal, Martin Højland og Martin Fernando Jakobsen (sidstnævnte har været på orlov siden 2011)

Ved at sample obskure plader, - titler og genrer på tværs af landegrænser og tidsperioder er Den Sorte Skole blevet kendt for at skabe en unik lyd, der tager dig på et trip til en parallelverden. En verden hvor fordums spøgelser taler sammen med fremtidens robotter via himmelske hymner og dunkende rytmer. 

Den Sorte Skoles live optrædener er symfoniske syretrips, hvor samplere, pladespillere, lydeffekter og mixepulte sørger for at højtalersystemerne fyldes til bristepunktet. 

I 2021 var de på turne i Danmark og Europa med en række kirkekoncerter under titlen Refraktor. Deres seneste album udkom i 2018 i samarbejde med Copenhagen Phil. 

Gratis introduktion til forestillingen

Kom til kort, uformel og ganske gratis introduktion til aftenens forestilling.

Alle er velkomne - hvad enten du har billet, allerede har set forestillingen eller blot interesserer dig for hvorfor lige netop denne forestilling spilles.

Dato 1. marts og 8. marts

Tid Kl. 17.15-17.30

Sted Scala Foyer

Scala Foyer

Forestillingen præsenteres i samarbejde med


Andre klassikere fra bog/film/litteratur:
Omstigning til paradis
ScalaFRA 6. maj
Cabaret
Store SceneFRA 5. maj
Romeo & Julie
Store SceneFRA 10. feb.
The Danish Girl

The Danish Girl

ScalaFRA 24. mar.

Vil du vide mere? 

Forestillinger på Aarhus Teater skabes fra bunden og derfor er der hele tiden nyt at fortælle fra husets værksteder, øvelokaler og scener. I teatrets nyhedsbrev får du indblik i forestillingernes tilbliven, du bliver husket på når premieren nærmer sig. Og så er det også vores læsere der får først besked om nye forestillinger, ekstra billetter og særlige arrangementer. 

aarhus teaters facade