Aarhus Teaters Arkiv

Aarhus Teaters Arkiv

Arkivet på Aarhus Teater emmer af historie, billeder og dokumenter, lige fra de første forestillinger på teatret til de allernyeste.

Arkivet ledes af historiker Marianne Philipsen som har det forkromede overblik over mange tusinde filer.

Store dele af arkivet er digitaliseret og er frit tilgængeligt for offentligheden.

Arkivar Marianne Phillipsen

Kontakt arkivet

Man er meget velkommen til at kontakte arkivar Marianne Philipsen, hvis man har har nogle spørgsmål vedrørende Aarhus Teaters historie. Arkivet hører også gerne fra tidligere ansatte, som kan bidrage til uddybning af materiale og detaljer i de historiske arkivalier. 

Arkivet træffes på mail: arkivar@aarhusteater.dk

Historier fra arkivet

Da nazisterne bombede Aarhus Teater

Natten mellem den 21. og 22. februar 1945 blev Aarhus Teater bombet af nazisterne med skader for flere millioner til følge. Hør Aarhus Teaters historiker og arkivar Marianne Philipsen 75 år senere fortælle om den skæbnesvangre nat, men også om genåbningen af teatret et halvt år senere, der hyldede Kaj Munk.

Åbningsaftenen på Aarhus Teater

Den 15. september 1900 slog Aarhus Teater dørene op for første gang til en mindeværdig og storslået aften. Hør Aarhus Teater historiker og arkivar Marianne Philipsen fortælle om den uforglemmelig aften, med hele to forestillinger og en helt ny og epokegørende opfindelse bød byens nye teater varmt velkomment.

H.C. Andersen og Aarhus Teater

Hør Aarhus Teaters arkivar og historiker Marianne Philipsen fortælle om H.C. Andersen teaterkarriere og hans stykker på Aarhus Teater. Allerede som lille dreng blev H.C.Andersen grebet af det magiske ved scenekunsten, og i et århundrede, hvor få kulturinstitutioner havde så stor og bred betydning som teatret.

Den røde lampes kulturhistorie

De fleste ved nok, at når den røde lampe på et teater lyser, betyder det, at en eller flere forestillinger den pågældende aften er udsolgt. Traditionen med den røde lampe holdes i hævd i hele verden, men det er de færreste, der ved, at traditionen oprindeligt stammer fra Danmark.